Macron: Evropa danas podsjeća na onu između dva rata

Macron posjetio izložbu posvećenu Georgesu Clemenceauu, francuskom predsjedniku s početka 20. stoljeća (EPA)

Emmanuel Macron je u razgovoru za francuski dnevni list rekao da je “zaprepašten” sličnošću sadašnje situacije u Evropi i one u 1930-im, pozivajući na “razum” i na “otpor”.

“Zaprepašten sam sličnošću između vremena u kojemu živimo i razdoblja između dva ratova”, rekao je francuski predsjednik u razgovoru za Ouest-France, na rubu posjeta izložbi posvećenoj Georgesu Clemenceauu, francuskom predsjedniku s početka 20. stoljeća.

“Vidimo da se u Evropi podijeljenoj zbog straha, zatvaranja u nacionalizam i posljedica ekonomske krize, gotovo sistematično opet javlja sve ono što je obilježavalo život Evrope od završetka Prvog svjetskog rata do krize 1929.”, ocijenio je predsjednik Macron u razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici lista.

Završetak Prvog svjetskog rata

“Moramo to imati na umu, biti razumni i znati kako se tome oduprijeti (…) s demokratskom i s republikanskom odlučnošću”, istaknuo je.

Francuski predsjednik se priprema za proslavu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata posjetom mjestima velikih bitaka na sjeveru i na istoku Francuske koji počinje u nedjelju i završava za sedmicu dana.

Velika proslava obljetnice održat će se kod Slavoluka pobjede u Parizu, u prisutnosti stotinjak svjetskih čelnika.

Izvor: Agencije