Kina uništava islamska obilježja u pokrajini Ningxia

Porušene su neke od džamija koje su izgrađene bez odgovarajućih dozvola (Al Jazeera)

Kina uništava arapska i islamska obilježja u Yinchuanu, glavnom gradu sjeverne kineske pokrajine Ningxia, gdje živi narod Hui, kineska muslimanska etnička grupa, koja čini 35 posto od ukupnog broja stanovnika. 

Kina mijenja obilježja i znamenitosti u gradu s arapskim karakteristikama u kineske te zabranjuje upotrebu arapskog jezika na natpisima po ulicama i trgovinama.

Također su porušene neke od džamija koje su izgrađene bez odgovarajućih dozvola, što je muslimane iz naroda Hui potaklo da protestiraju ispred ovih džamija.

Autonomna regija Ningxia ima trajno pravo da bude domaćin ekonomskog i trgovinskog foruma Kine i arapskih zemalja, na kojem učestvuje više od 76 država i međunarodnih organizacija.

Kina je promovirala ovu regiju kao bazu kulturne i trgovinske saradnje između nje i arapskih država, što za sobom povlači i niz pitanja.

Zemlja sa 56 različitih nacionalnosti

Kina je iskoristila kao izgovor za ovakve poteze nekoliko video snimaka koje su objavili kineski mediji o nasilnim incidentima protiv Kineza nemuslimana, a  pripisuju se “pojedinim fanaticima” iz naroda Hui i Ujgur.

Također su objavljeni snimci koji prikazuju priključivanje jednog broja Ujgura “džihadskim skupinama”, dok drugi prikazuju spaljivanje kineske zastave, što izgleda kao poziv na odvajanje ove pokrajine od Kine.

Društveni istraživač Jiang Zhao Yong je rekao: “Istina je da Kina radi na jačanju svojih kulturnih i trgovinskih veza s arapskim državama, s tim da su nasilni incidenti koji su počinjeni u ime islama protiv Kineza drugih nacionalnosti potakli vlasti na poduzimanje brojnih akcija.”

Kineske vlasti su, također, istakle slogane koje pozivaju na slobodu, sigurnost i suživot unutar džamija, a takve parole su, čini se, nužne u zemlji sa 56 različitih nacionalnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Istraga novinske agencije Associated Press pokazala je da Kina, navodno, provodi sistematsku kampanju zatiranja jezika i kulture muslimanske manjine – Ujgura. Prema podacima UN-a, gotovo milion muslimana iz regije Xinjiang prošlo je kroz sabirne centre. Kineska vlada te navode negira.

Published On 21 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO