Coca Cola, Pepsi i Nestle najveći proizvođači plastičnog otpada

Coca Cola navodi da će se sva pakiranja u budućnosti moći reciklirati (EPA)

Proizvođači pića Coca-Cola, PepsiCo i Nestle najveći su proizvođači plastičnog otpada u svijetu, navodi se u izvještaju Greenpeacea objavljenom u utorak.

U suradnji s pokretom Break Free From Plastic, Greenpeace je organizirao 239 akcija čišćenja plastike u 42 države diljem svijeta, što je rezultiralo prikupljanjem 187 hiljada komada plastike. Cilj je bio demonstrirati kako velike korporacije pridonose zagađenju okoline.

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, Coca Cola, ujedno je i najveći proizvođač otpada, navodi Greenpeace. Plastični otpad poznatog brenda pronađen je u 40 od 42 države.

“Kontrole brendova nude neoborivi dokaz uloge korporacija u jačanju globalnog zagađenja”, rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastic.

Najčešći pronađeni tip plastičnog otpada bio je polistiren i nalazi se u ambalaži šaoljica za kavu, a slijedi ga PET koji se koristi za bočice i spremnike.

Promjena ambalaže do 2025.

“Dijelimo cilj Greenpeacea za eliminacijom otpada iz oceana i spremni smo odraditi svoj dio kako bi pomogli u ispunjavaju tog važnog izazova”, rekao je glasnogovornik Coca-Cole. Kompanija je obećala prikupiti i reciklirati bočicu ili limenku za svaku koju proda do 2030.

Sve tri kompanije obećale su da će promijeniti ambalažu do 2025. Coca Cola navodi da će se sva pakiranja moći reciklirati, Nestle da će se reciklirati i ponovno upotrijebiti, a PepsiCo da će se osim recikliranja omogućiti i kompostiranje te biorazgradnja. Sve kompanije rade i na korištenju recikliranog materijala u svojim pakiranjima.

Nestle, kao najveći svjetski proizvođač hrane i pića, navodi da prepoznaje problem i da naporno radi na smanjenju upotrebe plastike koja se ne može reciklirati. Iz kompanije dodaju da traže različita rješenja pakiranja, nastoje olakšati recikliranje i eliminirati plastični otpad.

PepsiCo nije bio dostupan za komentar.

Izvor: Agencije