Uhapšen šef pakistanske opozicije zbog korupcije

Shehbaz Sharif negira počinjenje bilo kakvog krivičnog djela (EPA)

Čelnik pakistanske opozicije Shehbaz Sharif uhapšen je zbog navodne povezanosti sa slučajem korupcije, nekoliko mjeseci pošto je njegov mlađi brat i bivši premijer Nawaz Sharif početkom godine osuđen na zatvorsku kaznu u drugom korupcijskom slučaju, saopćio je nacionalni Ured za borbu protiv korupcije – NAB.

Shehbaz Sharif se tereti za korupciju u pokrajini Punjab, gdje je, u vrijeme kada je obnašao dužnost glavnog ministra pokrajine, bio uključen u projekt socijalne stanogradnje “Aashayana” (Sklonište).

“Ured NAB-a u Lahoreu uhapsio je bivšeg glavnog ministra Punjaba Shehbaza Sharif zbog povezanosti sa slučajem kompanije Aashayana. Bivši ministar će se u subotu pojaviti pred posebnim sudom za korupcijske slučajeve”, saopćio je nacionalni Ured za borbu protiv korupcije.

Brat Shehbaza Sharifa, svrgnuti premijer Nawaz Sharif, osuđen je početkom godine na deset godina zatvora, također zbog korupcije.

Imran Khan pobijedio na izborima

Tada je odbacio optužbe za korupciju i kazao da su sudski slučajevi podignuti protiv njega i čelnika njegove stranke politički motivirani.

U međuvremenu je pušten na slobodu i čeka postupak na žalbenom sudu.

Shehbaz Sharif također negira počinjenje bilo kakvog krivičnog djela.

Na izborima održanima 25. juna pobijedio je nekadašnji svjetski poznati igrač kriketa Imran Khan, koji vodi novu pakistansku Vladu.

Pakistanska muslimanska liga – Nawaz, stranka braće Sharif, i druge opozicione stranke često ističu da su izbori bili namješteni.

Izvor: Agencije