Turske vlasti pokrenule istragu o nestanku Khashoggia

Jamal Khashoggi je u SAD-u pisao kritičke tekstove o Saudijskoj Arabiji (AP)

Turske vlasti pokrenule su istragu o nestanku uglednog saudijskog novinara Jamala Khashoggia, koji je nestao prije četiri dana nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, objavila je u subotu televizija NTV, prenosi Hina.

Saudijski princ Mohammed bin Salman u petak je rekao da će saudijske vlasti dopustiti Turskoj da pretraži zgradu, nakon što su turske i saudijske vlasti izašle u javnost s oprečnim izjavama o nestanku.

Khashoggi je ušao u konzulat u četvrtak. Ankara tvrdi da nema dokaza da je izašao iz diplomatskog predstavništva, dok Riyadh kaže da ga je napustio istog dana.

Princ Salman je agenciji Bloomberg u petak izjavio da turske vlasti mogu bez ikakvih problema pretražiti zgradu.

„To je naš suvereni teritorij, ali dopustit ćemo im da dođu, izvrše pretragu i sve što žele. Ako to zatraže, naravno da ćemo im dopustiti. Nemamo šta kriti!, rekao je princ.

Upitan je li Khashoggi optužen za nešto u Saudijskoj Arabiji, prijestolonasljednik je rekao da njegova država najprije želi utvrditi gdje se nalazi.

Misterij oko nestanka Khashoggija produbio se nakon što je Turska ustvrdila da on iz zgrade nije izašao a Saudijska Arabija istrajava u tvrdnji da je poznati novinar, kritičan prema saudijskim vlastima, napustio zgradu i tek onda nestao.

Snimci ne pokazuju da je izašao

Njegova zaručnica stigla je s njim, ali je morala čekati izvan zgrade i nije ga vidjela kako napušta konzulat, iako je čekala desetak sati sve do ponoći.

Turske vlasti također su objavile kako smatraju da je Khashoggi još uvijek ondje a mediji prenose da se na snimkama nadzornih kamera turske policije ni u jednom trenutku ne vidi da je novinar napustio zdanje.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu saudijskog veleposlanika i “zatražilo objašnjenje” u vezi s nestankom novinara.

I američko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je informacije o Khashoggiju i izrazilo zabrinutost za njegovu sigurnost.

Pedesetdevetogodišnji novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD-u, a zaljevsku kraljevinu napustio je nakon kritičkih tekstova na račun princa bin Salmana.

Izvor: Agencije