Šta je GRU, čime se bavi i ubija li izdajnike?

Sedam ruskih obavještajaca optuženo za hakiranje (EPA)

Ruska moćna obavještajna služba GRU suočena je s međunarodnim optužbama da izvodi kibernetičke napade velikih razmjera, uključujući nedavni pokušaj hakiranja računarskog sistema Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

I London je optužio dvojicu navodnih časnika GRU-a za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u britanskom gradu Salisburyju u martu, koristeći bočicu parfema koja je sadržavala snažan nervni otrov.

Šta je GRU?

GRU je Glavna obavještajna uprava glavnog štaba oružanih snaga Ruske Federacije, to jest ruska vojna obavještajna agencija.

Jedna je od triju ruskih špijunskih agencija. Druge dvije su Savezna služba sigurnosti (FSB) i Vanjska obavještajna služba (SVR).

Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je promijenila naziv u Glavna uprava (GU) 2010. godine.

Njen šef Igor Korobov odgovoran je načelniku glavnog štaba Valeriju Gerasimovu i ministru obrane Sergeju Šojguu.

Struktura agencije, broj djelatnika i financije su državna tajna.

Čime se bavi?

Ima široku špijunsku mrežu u inostranstvu i njene visoko obučene specijalne snage “specnaz” borile su se u različitim sukobima, među kojima u Afganistanu i Čečeniji. Njihov amblem je crni šišmiš koji leti iznad Zemlje.

Zadnjih godina ta je vojna obavještajna agencija postala ozloglašena zbog svoje povezanosti sa, malo je reći kontroverznim, ruskim akcijama u inostranstvu.

U četvrtak je Holandija objavila da je spriječila hakerski napad GRU-a na OPCW.

Britanija i Australija također su optužile GRU za provođenje niza velikih kibernetičkih napada zadnjih godina po naređenju Kremlja – uključujući onaj kojem je meta bila američka Demokratska stranka tokom predsjedničke kampanje 2016.

U julu ove godine američki specijalni tužitelj Robert Mueller optužio je 12 dužnosnika, među kojima su časnici GRU-a, za miješanje u američke izbore.

Grupa istraživačkih novinara pod nazivom Bellingcat povezala je rušenje putničkog aviona na letu MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. s časnikom GRU-a za kojeg je rekla da je “nadgledao nabavku i transport oružja”.

Agenciju se također povezuje s pokušajem rušenja crnogorske vlade uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

Vjeruje se da časnici GRU-a savjetuju sirijsku vojsku i pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

Ubija li GRU izdajnike?

Godine 2010. ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ruske specijalne službe ne ubijaju izdajnike nego da se oni ubijaju međusobno.

Priznao je da su sovjetske snage nekoć slale ubice kako bi se riješile neprijatelja, ali je naglasio da moderna Rusija to više ne radi. “Takve su jedinice ukinute”, kazao je.

Opisujući Skripalja kao “gada”, Putin je u srijedu ponovo odbacio tvrdnje da je Moskva napala tog bivšeg dvostrukog agenta. “Tamo niko nije morao trovati nikoga (u Britaniji)”.

Ranije ove godine bivši šef GRU-a Fjodor Ladjigin također je odbacio upletenost svoje agencije.

“Ruska obavještajna struktura u kojoj sam imao čast služiti puno godina… nikada, ponavljam nikada, nije radila takve podle, glupe stvari”, rekao je Putin ruskoj televiziji.

Britanska policija optužuje časnike GRU-a Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za pokušaj ubistva Skripalja i njegove kćeri Julije.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe, bio je u zatvoru zbog izdaje agenata britanskoj obavještajnoj službi MI6. Preselio se u Englesku 2010. u sklopu razmjene špijuna.

Nekoliko visoko pozicioniranih agenata GRU-a prebjeglo je na Zapad u prošlosti.

Vladimir Rezun, koji je prebjegao ‘70-ih godina, napisao je knjigu, koja je dijelom njegova autobiografija, pod pseudonimom Viktor Suvorov. Knjiga je nazvana “Akvarij”, što je nadimak sjedišta GRU-a u Moskvi.

“Kakve vrste ribe tamo plivaju?”, upitao je on svog šefa u knjizi.

“Samo jedna vrsta – pirane”, bio je odgovor.

Izvor: Agencije