Ruski hakeri slučajno otkrili još 300 agenata

Lista uključuje imena špijuna, datume rođenja i brojeve mobilnih telefona (Reuters)

Ruski hakeri koji su uhapšeni u Holandiji i protjerani u Moskvu, slučajno su odali više od 300 drugih agenata, piše Daily Mail, prenosi Tanjug. 

Kako navodi list, špijunske agencije širom svijeta sada imaju bazu podataka o stotinama ruskih agenata, a sve zato što su dvojica muškaraca, uhvaćena u Haagu, imala diplomatske pasoše sa svojim pravim imenima i datumima rođenja.

Daily Mail tvrdi da je novinska agencija Belingket, koja je navodno otkrila prave indentitete napadača iz Salisburyja, gdje su otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, navela je da su obojica osumnjičenih registrovana da žive u vojnoj akademiji ruske obavještajne službe GRU u Moskvi. 

Ministarstvo odbrane Holandije 4. oktobra je saopštilo da je u aprilu 2018. protjeralo četiri ruska vojnoobavještajna operativca, nakon što je osujećen njihov pokušaj da izvrše cyber napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW). 

Na konferenciji za novinare, holandski zvaničnici identifikovali su četvoricu osumnjičenih, među kojima je i Aleksej Morenets, a Daily Mail navodi da je njegov automobil marke Lada registrovan u odjeljenju za cyber napade GRU.

Identifikovano 305 članova jedinice

Prema riječima istražitelja, pretragom drugih vozila, registrovanih na istoj adresi, identifikovana su još 305 člana jedinice 26165, koja se optužuje za hakerske napade širom svijeta.

Pored toga, lista uključuje imena špijuna, datume rođenja i brojeve mobilnih telefona. 

Holandski obavještajni agenti, koji su radili u partnerstvu sa britanskim kolegama, presreli su, kako se tvrdi, špijune iz Kremlja na parkingu hotela u blizini sjedišta OPCW.

Kako navodi Daily Mail, oni su uhvaćeni dok su pokušavali da hakuju kompjutere OPCV koristeći opremu skrevenu ispod kaputa u gepeku iznajmljenog automobila.

Četvorica osumnjičenih su, ipak, izbjegla krivične optužnice jer su nosili diplomatske pasoše.

Međutim, navodi Daily Mail, za sobom su ostavili pravo bogatstvo dokaza o ruskih tehnikama i njihovoj vezi sa GRU. 

Izvor: Agencije