Merkel: Uraditi sve da Iran ne dođe do nuklearnog oružja

Ono u čemu dijelimo drugačija mišljenja je da li je sporazum s Iranom put da se spriječe nuklearne aktivnosti, istakla je Angela Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u četvrtak, tokom zvanične posjete Izraelu, izjavila kako treba uraditi šta god je potrebno kako Iran ne bi došao do nuklearnog oružja.

Ona je prisustvovala ceremoniji na kojoj joj je uručen počasni doktorat Univerziteta Haifa, u Zapadnom Jerusalemu, nakon koje je odgovarala na pitanja studenata, prenosi Anadolija.

“Saglasni smo da treba uraditi šta god je potrebno kako Iran ne bi došao do nuklearnog naoružanja. Ono u čemu dijelimo drugačija mišljenja jeste da li je sporazum s Iranom put da se spriječe nuklearne aktivnosti”, istakla je Merkel.

Posjeta Memorijalnom centru Yad Vashem

Kazala je kako dešavanja u Siriji povećavaju prijetnju prema Izraelu.

Opovrgnula je navode da bi rušenja u Han el-Ahmeru mogla utjecati na njenu posjetu i susret s predstavnicima vlasti.

Ujedinjeni narodi ranije su izrazili duboku zabrinutost zbog odluke izraelskih vlasti da sruše beduinsko selo Han el-Ahmer, koje se nalazi u blizini zida razdvajanja u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

“Ovi navodi nisu tačni. To je odluka koju je donio Izrael i nema utjecaja na našu posjetu”, pojasnila je Merkel.

Prije ceremonije na Univerzitetu Haifa, posjetila je Memorijalni centar Yad Vashem.

Protiv antisemitizma, rasizma i mržnje

“Njemačka je dužna sjećati se holokausta i boriti se protiv antisemitizma, rasizma i mržnje”, navedeno je u poruci koju je Merkel ostavila u knjizi sjećanja.

Merkel je u srijedu navečer doputovala u Tel Aviv, u četvrtak bi se trebala sastati s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom, a potom i s premijerom te zemlje Benjaminom Netanyahuom.

Očekuje se da će razgovarati o Iranu, palestinsko-izraelskom pitanju i trgovini između dvije zemlje.

Izvor: Agencije