London: Ruski obavještajci vršili cyber napade

Velika Britanija i njeni saveznici odgovorit će na napade (EPA)

Britanski ministar vanjskih oslova Jeremy Hunt optužio je rusku vojnu obavještajnu službu (GRU) da je izvela niz cyber napada na političke i sportske institucije, kompanije i medije širom svijeta, prenosi Hina.

„Ovakvo ponašanje pokazuje njihovu želju da djeluju ne obazirući se na međunarodno pravo i na uspostavljene norme te da djeluju ne razmišljajući o posljedicama, kao da nikad neće biti kažnjeni“, saopštio je Hunt.

„Naša je poruka jasna“, dodao je on uz napomenu da će Velika Britanija i njeni saveznici otkriti i „odgovoriti na pokušaje GRU-a da naruši međunarodnu stabilnost.“

Prema Ministarstvu vanjskih poslova, Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC) otkrio je da GRU stoji iza najnovijih cyber napada u svijetu.

„Ti su napadi pogodili državljane mnogih zemalja, među kojima je i Rusija i te su države koštali milione funti“, dodao je Hunt.

Među napadima koje je NCSC identificirao je i onaj na američku Demokratsku stranku, koji je bio uvod u skandal o ruskom upletanju u američke predsjedničku kampanju 2016. godine, za koji je Washington već optužio GRU.

Poznate piratske grupe

Među njima je i curenje povjerljivih dokumenata iz baza podataka Svjetske antidopinške agencije te informatički napad na aerodrom u ukrajinskom gradu Odesi.

Prema jednom izvoru iz Vlade Velike Britanije, GRU je povezan s brojnim poznatim piratskim grupama, koje se često predstavljaju kao bliske ruskoj vladi, kao što su „Fancy Bear“, „Sandworm“, „Strontium“, „APT 28“, „CyberCaliphate“, „Sofacy“ i „BlackEnergy Actors“, različita imena koja često označavaju istu grupu.

„Britanska vlada procjenjuje da je odgovorna ruska vlada, odnosno Kremlj“, dodao je izvor.

Britanska vlada GRU je već prije optužila da stoji iza trovanja bivšega dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 4. marta u Salisburyju.

Izvor: Agencije