Holandija presrela hakerski napad i upad ruskih špijuna

Četiri Rusa su 10. aprila stigli u Holandiju i uhvaćeni sa špijunskom opremom u hotelu koji se nalazi blizu sjedišta OPCW-a (EPA)
Četiri Rusa su 10. aprila stigli u Holandiju i uhvaćeni sa špijunskom opremom u hotelu koji se nalazi blizu sjedišta OPCW-a (EPA)

Holandske vlasti presrele su pokušaj ruskih obavještajnih agenata u aprilu da hakiraju i upadnu u sistem Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), kazala je ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld, prenosi agencija Reuters.

Na konferenciji za medije u Hagu, Bijleveld je pozvala Rusiju da obustavi svoje cyber aktivnosti s ciljem „potkopavanja“ zapadnih demokratija.

Kako se pokazuje u prezentaciji šefa holandske vojne obavještajne agencije, četiri Rusa su 10. aprila stigli u Holandiju i uhvaćeni sa špijunskom opremom u hotelu koji se nalazi blizu sjedišta OPCW-a.

U to vrijeme je ova organizacija radila na potvrđivanju identiteta supstance korištene u martovskom napadu u britanskom gradu Salibury na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju. Također se pokušavala dobiti potvrda identiteta supstance korištena u napadu u sirijskoj Doumi.

Planirano putovanje u Švicarsku

Četiri Rusa su u Holandiji bili pritvoreni 13. aprila i protjerani u Rusiju, kazao je general-major holandske vojske Onno Eichelsheim.

On dodaje kako su Rusi planirali putovati do laboratorije u švicarskom Spiezu koju OPCW koristi za analizu uzoraka hemijskog oružja.

„Ruske vojne obavještajne službe su aktivne ovdje u Holandiji gdje se nalazi mnogo međunarodnih organizacija“, istakao je Eichelsheim.

Navodi se kako im je prilikom hapšenja oduzet laptop računar za koji je ustanovljeno da je korišten u Brazilu, Švicarskoj i Maleziji.

Obaranje aviona u Ukrajini

U Maleziji je korišten za napad na istragu o obaranju aviona kompanije Malaysia Airlines, let MH-17, koji je oboren iznad teritorije koju su držali pobunjenici na istoku Ukrajine 2014. godine. Tom prilikom je poginulo svih 298 osoba u avionu.

Ranije su međunarodni istražitelji, predvođeni Holanđanima, zaključili kako je projektil koji je oborio ovaj avion pripadao ruskoj brigadi. Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u obaranje letjelice.

Podaci sa laptopa pokazuju kako je bio i u švicarskom gradu Lozani gdje je povezan sa hakiranjem laptopa Svjetske antidoping agencije (WADA) koji je otkrio doping skandal ruskih sportaša.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema informacijama koje je objavila jedna organizacija za istraživačko novinarstvo, ruski pukovnik koga je odlikovao Putin među osumnjičenima je za napad na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala. Riječ je o jednom od dvojice muškaraca koje britanske vlasti traže zbog pokušaja ubistva Skripala i njegove kćerke Julije u martu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO