Češki Romi poručili predsjedniku Zemanu: Mi radimo!

Romi
Romska zajednica u Češkoj, zemlji s 10,6 milijuna stanovnika, procjenjuje se na 250.000 do 300.000 ljudi (EPA)

Zgranuti nedavnim izjavama predsjednika Miloša Zemana koji ih je neizravno optužio za nerad, češki Romi odlučili su “preplaviti Facebook” fotografijama na kojima ih se vidi kako rade.

“Nije nam zabavno slušati one koji kažu da ne radimo. Dobro, onda ćemo preplaviti FB našim fotografijama na poslu”, napisao je u utorak na Facebooku inicijator akcije, Rom Stefan Pongo, prenosi Hina.

Nekoliko sati kasnije, izrazio je zadovoljstvo pošto je primio prvu tisuću fotografija od Roma koji obavljaju razne poslove u Češkoj, u Velikoj Britaniji, Irskoj i Njemačkoj.

Zeman je prošlog tjedna u Kojetinu, blizu Olomouca, rekao da su većina nezaposlenih u tom kraju Romi.

Zeman: Za vrijeme komunizma morali su raditi

Zatim je požalio zbog prošlog razdoblja totalitarizma: “Romi su u vrijeme komunizma morali raditi. Radili su većinom u građevini. Oni koji nisu htjeli raditi proglašeni su neradnicima i poslani u zatvor”, rekao je predsjednik države poznat po svojim spornim izjavama.

Pongovu inicijativu odmah je preuzela Romea, češka nevladina organizacija za prava Roma, koja je u srijedu na svojoj mrežnoj stranici www.romea.cz objavila kolaž tih fotografija.

Romska zajednica u Češkoj, zemlji s 10,6 milijuna stanovnika, procjenjuje se na 250.000 do 300.000 ljudi.

Amnesty International je u izvješću koje je objavio ove godine, kritizirao češke vlasti zbog diskriminacije Roma kod pristupa naknadama za stanovanje i sustavu izobrazbe.

Izvor: Agencije