Trump: Ustav ne garantira američko državljanstvo rođenjem

Donald Trump želi reformu imigracionog sistema (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u srijedu da Ustav SAD-a ne garantira stjecanje državljanstva svakome rođenome u zemlji te da će nastaviti s pritiskom da to okonča, donoseći u prvi plan strogi stav u pogledu imigracije dok se zemlja približava izborima za Kongres sljedeće sedmice.

“Takozvano pravo na državljanstvo rođenjem, koje našu zemlju košta milijarde i vrlo je nepošteno prema našim građanima, bit će okončano na ovaj ili onaj način”, rekao je on i to objasnio pravnom formulacijom iz 14. amandmana, s kojom se mnogi pravni stručnjaci, kako kaže, slažu.

Advokati, suprug jedne od vodećih Trumpovih savjetnica Kellyane Conway, napisao je u komentaru u srijedu da bi takva mjera okončanja “stjecanja državljanstva rođenjem” bila neustavna.

‘Velike rupe u zakonu’

“Ponekad je tekst Ustava jasan kao dan i isključuje ono što političari traže da se učini. To je slučaj s prijedlogom predsjednika Trumpa da se okonča ‘stjecanje državljanstva rođenjem’ kroz izvršnu uredbu”, napisao je George Conway.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je u srijedu da “ima više dijelova u slagalici” kada je riječ o imigraciji.

“Predsjednik [Trump] želi vidjeti provedbu cijele reforme. Imamo velike rupe u zakonu u našem imigracijskom sistemu, koje moramo zatvoriti, ili ćemo nastaviti odgađati rješavanje problema”, dodala je.

Izvor: Agencije