NATO od Rusije traži detalje o raketnom sistemu

Dok Rusija tvrdi kako su te rakete u skladu sa sporazumom, Donald Trump je zaprijetio kako će izaći iz njega (EPA)
Dok Rusija tvrdi kako su te rakete u skladu sa sporazumom, Donald Trump je zaprijetio kako će izaći iz njega (EPA)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da iznese detalje o novom raketnom sistemu, za koji Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici tvrde da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

“Žalimo što se Rusija nije obazirala na naše pozive” za transparentnost o raketnom sistemu”, rekao je on na sastanku ambasadora NATO-a i Rusije.

Iz NATO-a tvrdi kako ruske krstareće rakete 9M729 krše Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji su 1987. godine potpisali SAD i tadašnji Sovjetski savez.

Taj sporazum tiče se zabrane krstarećih i balističkih raketa dometa između 500 i 5.000 kilometara.

Stoltenberg je rekao kako to što Rusija ne želi razgovarati o tome osnažuje uvjerenje NATO-a da taj sistem “predstavlja ozbiljan rizik za stratešku stabilnost euroatlantske zone”.

Dok Rusija tvrdi kako su te rakete u skladu sa sporazumom, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je ranije ovog mjeseca kako će izaći iz njega.

Manevri i vježbe obje strane

Izaslanici NATO-a i Rusije razgovarali su u srijedu o vojnim vježbama velikih razmjera jedne i druge strane i o sporazumu o raketama iz vremena Hladnog rata, iz kojeg je Washington najavio povlačenje optuživši Rusiju da ne poštuje sporazum, saopćila je Sjevernoatlantska alijansa, prenosi Reuters.

Ovi razgovori, prvi od maja između nekadašnjih neprijatelja iz doba Hladnog rata, održani su u trenutku kada su obnovljene tenzije između Zapada i Rusije, navodi britanska agencija.

U saopćenju NATO-a navodi se kako su strane imale “otvorenu razmjenu” stavova o Ukrajini, ruskoj vojnoj vježbi “Vostok” i tekućim vježbama NATO-a “Spoj trozupca”, kao i o Afganistanu i hibridnim sigurnosnim prijetnjama.

Ovog mjeseca je NATO u Norveškoj počeo svoje najveće vježbe od završetka Hladnog rata, pri čemu trupe Alijanse manevriraju u blizini granica Rusije, koja je u septembru održala obimne godišnje vojne vježbe “Vostok”.

Obje strane redovno iritiraju jedna drugu vojnim vježbama, gdje pokazivanje snage i zastrašivanje igraju važnu ulogu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO