Grupa za ljudska prava: Katarski zakon o azilu veliki korak

Doha, Katar
Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika (AP)

Human Rights Watch (HRW), istaknuta grupa za ljudska prava, pohvalila je Katar za donošenje zakona koji nudi politički azil, nazvavši ga pozitivnim korakom.

U izvještaju objavljenom danas HRW navodi da zakon, donesen u septembru, nudi primjer za cijelu regiju, ali i dalje nameće restrikcije kad je riječ o slobodi kretanja i izražavanja.

“Katarski zakon o azilu ogroman je korak naprijed za regiju s bogatim državama koje su kroz historiju zatvarale vrata izbjeglicama”, tvrdi Lama Fakih, zamjenica direktora HRW-a za Bliski istok, ali i dodaje:

“No, Katar treba ići i dalje i izmijeniti zakon kako bi bio potpuno usaglašen s obavezama koje nalaže međunarodni zakon o ljudskim pravima i izbjeglicama.”

Zakon o azilu bio je samo jedan u nizu novih propisa o prebivalištu u zemlji koje je 4. septembra odobrio katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika, a drugi je dopustio da se ljudi prvi put prijavljuju za stalni boravak.

Novi zakon o azilu odnosi se na svaku osobu koja nije sposobna ili se ne želi vratiti u svoju zemlju uslijed opravdanog straha od egzekucije ili mučenja zbog etničkih i religijskih razloga ili političkog uvjerenja.

Zaljevske zemlje pod pritiskom

Zakon je prošao dok se Katar priprema ugostiti Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. i u toku blokade koju su mu u junu prošle godine nametnuli Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati.

No, HRW ističe da zakon i dalje sprečava izbjeglice da se uključe u bilo kakve političke aktivnosti dok imaju prebivalište u Kataru i da se slobodno kreću državom.

Zakon, također, podnosiocu zahtjeva za azil dozvoljava žalbu premijeru u slučaju da mu on bude odbijen, ali ne i žalbu pred sudom.

HRW tvrdi da takve odredbe krše međunarodni sporazum o građanskim i političkim pravima, kojem se Katar pridružio ranije ove godine.

No, uprkos tome, Sara Leah Whitson, izvršna direktorica bliskoistočnog i sjevernoameričkog odjela HRW-a, donošenje zakona naziva “velikom stvari”.

U posljednjih nekoliko godina zaljevske zemlje pod pritiskom su UNHCR-a da razviju zakonske okvire za izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera