Zbog Brexita mogla bi patiti protuteroristička učinkovitost

Britanska policija nastavlja saradnju sa evropskim kolegama (EPA)
Britanska policija nastavlja saradnju sa evropskim kolegama (EPA)

Djelotvornost protuterorističke borbe u Evropi mogla bi patiti zbog Brexita, iako bi ozbiljnost izazova i tradicionalno dobri odnosi između policije i službi trebali omogućiti nastavak saradnje, ocjenjuju dužnosnici i stručnjaci. 

Dok je prijetnja napadom postojana kako u Velikoj Britaniji tako i na kontinentu, glavni izazov je pristup u realnom vremenu i bez restrikcija evropskim bazama podataka koje su svake godine djelotvornije i bez kojih bi britanska policija, u slučaju tvrdog Brexita, mogla ostati. 

Nacionalno vijeće šefova policije (NPCC), odgovorno za saradnju britanskih policijskih snaga, najavilo je prije dvije sedmice osnivanje nacionalnog operativnog centra za pomoć snagama sigurnosti da se prilagode upotrebi novih sistema dijeljenja podataka nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a krajem marta 2019. 

Procesi saradnje sporiji i teži

No, ta alternativna rješenja neće se moći nositi s evropskim nalogom za hapšenje, Informativnim sistemom Schengen (SIS) koji je konzultirala 539 miliona puta britanska policija 2017. ili evropska agencija kriminalne policije Europol, ocijenila je Sara Thorton, predsjednica NPCC-a. 

“Ta zamjenska rješenja koja ćemo morati koristiti bit će sporija, birokratskija i zbog njih će nam biti puno teže zaštititi britanske i evropske građane”, rekla je ona. 

Za Malcolma Chalmersa, pomoćnika glavnog direktora londonskog centra Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI), “ako V. Britanija više nije u stanju sudjelovati u evropskim bazama podataka koje se brzo razvijaju, ako se ne pronađe nijedan novi oblik sudjelovanja, to će predstavljati znatnu nepogodnost”. 

“To ne znači da neće biti saradnje bez britanskog sudjelovanja u EU-u, ali procesi će biti sporiji, teži. Istinski izazov je brzina i jednostavnost: što su postupci složeniji i duži, to je policija manje učinkovita”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO