Turska: Mapu puta o Manbiju što prije provesti u djelo

Ibrahim Kalin: Taktika odlaganja u Manbiju počela je predstavljati sve veći problem (Anadolija)
Ibrahim Kalin: Taktika odlaganja u Manbiju počela je predstavljati sve veći problem (Anadolija)

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je kako Turska u svakom trenutku u Siriji može napraviti korake “protiv terorističkih elemenata”, prenosi agencija Anadolija.

“Turska u svakom trenutku u Siriji može poduzeti korake protiv terorističkih elemenata s ciljem garancije nacionalne sigurnosti”, kazao je on novinarima nakon sastanka Kabineta u predsjedničkoj palati u Ankari.

Istakao je kako bi mapa puta o sirijskom Manbiju, koju su usaglasili Turska i Sjedinjene Američke Države, trebala što prije biti provedena u djelo.

“Taktika odlaganja počela je predstavljati sve veći problem”, rekao je Kalin.

Samit u Turskoj

Podsjetio je i na samit o Siriji, koji će krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca biti održan u Turskoj.

“Sastankom, koji će biti održan u Turskoj, predsjedavat će predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Naravno da će glavna tema biti Sirija, sporazum o Idlibu, pitanje migracija, kao i druga pitanja. Cilj samita je da donesemo neke konkretne rezultate kojima ćemo dati doprinos za Siriju, ali i za regiju”, kazao je Kalin.

Na kraju je istakao da Turska pridaje veliki značaj pitanju teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Sirije.

“Politički planovi, mjere i druge ideje koji će ovo pitanje ugroziti doveli bi u tešku situaciju sve strane. Naša očekivanja su da, u okviru procesa u Ženevi i Astani, dovršimo aktivnosti Ustavne komisije, ali i da na dnevni red bude uvršteno pitanje izbornog procesa”, rekao je Kalin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO