Sve više Amerikanaca protiv Kavanaugha

Članovi senatskog Odbora za pravosuđe glasali su u petak u korist nominacije Bretta Kavanaugha (EPA)
Članovi senatskog Odbora za pravosuđe glasali su u petak u korist nominacije Bretta Kavanaugha (EPA)

Protivljenje Amerikanaca imenovanju Bretta Kavanaugha za sudiju Vrhovnog suda SAD-a poraslo je nakon prošlosedmičnog saslušanja u senatskom Odboru za pravosuđe, na kojem je kandidat predsjednika SAD-a Donalda Trumpa odbacio optužbe za seksualno napastovanje, pokazala je anketa.

Protiv Kavanaugha je 41 posto ispitanika, 33 posto podržava konzervativnog sudiju saveznog žalbenog suda, a 26 posto je odgovorilo da ne zna.

Protivljenje Kavaughu poraslo je za četiri posto od saslušanja 27. septembra, na kojem je univerzitetska profesorica Christine Ford detaljno opisala seksualni napad Kavanaugha, koji je optužbe odbacio, tvrdeći da je žrtva “političkog progona”.

Istraga Federalnog istražnog biroa

Članovi Odbora za pravosuđe glasali su u petak u korist Kavanaughove nominacije, ali glasanje cijelog Senata o potvrdi odgođeno je za sedam dana, nakon što je Trump popustio pod pritiskom umjerenih članova svoje Republikanske stranke i naredio Federalnom istražnom birou da provede istragu.

Trump, koji je predložio Kavanaugha za Vrhovni sud, rekao je u ponedjeljak da FBI ima odriješene ruke za ispitivanje svakog potrebnog svjedoka.

New York Times je u ponedjeljak objavio da je Trump ovlastio FBI da proširi svoju istragu o optužbama protiv Kavanaugha za seksualno zlostavljanje, citirajući dvije osobe upoznate sa slučajem.

Times je, također prema istim izvorima, objavio da je FBI već završio razgovore s četvero svjedoka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO