SAD poziva na uzbunu zbog sjevernokorejskih hakera

FireEye tvrdi kako je sjevernokorejska grupa APT38 i dalje operativna i da predstavlja aktivnu globalnu prijetnju (EPA)

Sjevernokorejske nuklearne i raketne probe su prestale, ali bi hakerske operacije te države, s ciljem prikupljanja obavještajnih podataka i pribavljanja novca za Vladu u Pjongjangu, koja je pritisnuta sankcijama, mogle biti prijetnja, navodi agencija AP.

Navodi se kako je američka sigurnosna firma FireEye pozvala na uzbunu zbog sjevernokorejske hakerske grupe, nazvane APT38, za koju tvrdi da je od 2014. godine ukrala stotine miliona dolara infiltriranjem u kompjuterske sisteme banaka širom svijeta.

FireEye tvrdi kako je ova grupa i dalje operativna i kako predstavlja “aktivnu globalnu prijetnju”.

Hakerski napadi na banke

Navodi se kako je u pitanju dio šire mreže zlonamjerne cyber aktivnosti uz podršku države, zbog koje su Sjedinjene Američke Države Sjevernu Koreju označile kao jednu od glavnih online prijetnji.

Agencija AP podsjeća kako je prošlog mjeseca američko Ministarstvo pravosuđa optužilo sjevernokorejskog hakera da je učestvovao u kovanju zavjere za izvođenje cybernapada, uključujući i onaj na centralnu banku Bangladeša.

Sjeverna Koreja je negirala učešće u cybernapadima, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar će posjetiti Pjongjang u subotu u nastojanju da unaprijedi pregovore o denuklearizaciji sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Published On 03 Oct 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO