SAD poništio sporazum s Iranom iz 1955. godine

Prema odluci ICJ, Iranu neće biti nanesena bilo kakva šteta dok traje sudski proces ove zemlje protiv SAD-a (EPA)
Prema odluci ICJ, Iranu neće biti nanesena bilo kakva šteta dok traje sudski proces ove zemlje protiv SAD-a (EPA)

Sjedinjene Američke Države poništile su Sporazum o prijateljstvu, ekonomskim odnosima i konzularnom pravu potpisan s Iranom 1955. godine.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu je istakao da je SAD poništio Sporazum nakon što je Teheran tužio Washington sudskom organu Ujedinjenih naroda (UN) zbog kršenja međunarodnog pakta.

“Iran pokušava da se umiješa u suverena prava Sjedinjenih Američkih Država da bi preduzeli pravne radnje potrebne za zaštitu naše nacionalne sigurnosti. Također, Iran zloupotrebljava Međunarodni sud pravde (ICJ) u političke i propagandne svrhe”, rekao je Pompeo novinarima u State Departmentu, prenosi Anadolija.

“Njihov slučaj, kao što vidite iz odluke, nije imao osnovu”, kazao je američki državni sekretar.

Pomenuti Sporazum, koji je potpisan u Teheranu, reguliše konzularne i ekonomske odnose između SAD-a i Irana. Stupio je na snagu 1957. godine, nakon što je ratifikovan iste godine.

Sudski proces protiv SAD-a

Međunarodni sud pravde (ICJ) prihvatio je danas zahtjev Irana koji se odnosi na poduzimanje privremenih mjera protiv sankcija Sjedinjenih Američkih Država prema ovoj zemlji. Prema odluci, Iran neće imati nikakvu štetu dok traje sudski proces ove zemlje protiv SAD-a.

ICJ, koji je glavni sudski organ Ujedinjenih naroda, prihvatio je zahtjev koji je Iran podnio u predmetu koji se odnosi na navodne povrede Sporazuma o prijateljstvu, ekonomskim odnosima i konzularnim pravima iz 1955. godine, potpisanog između Irana i SAD-a.

Sud je donio mjere na američke sankcije koje se odnose na uvoz humanitarne pomoći, proizvoda, kao i usluga koje se odnose na sigurnost civilne avijacije.

U odluci ICJ-a je također navedeno kako se obje strane trebaju suzdržati od koraka koji dovode do napetosti.

Prema pomenutoj odluci suda, Iranu neće biti nanesena bilo kakva šteta dok traje sudski proces ove zemlje protiv SAD-a. Proces će početi 8. oktobra ove godine, a očekuje se da bi mogao biti okončan u roku od jedne do dvije godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran će odgovoriti jednakim protumjerama ako Sjedinjene Američke Države pokušaju blokirati njegov izvoz nafte.

24 Jul 2018

Iran će ostati posvećen multinacionalnom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, poručio je iranski predsjednik.

26 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO