Putin: Nastavljamo saradnju s Trumpom i SAD-om

Vladimir Putin
Predsjednik može da se informiše na kompjuteru, internetu i putem televizije, kažu iz Kremlja (EPA)

Rusija će sarađivati sa SAD-om i aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom, izjavio je u srijedu predsjednik Rusije Vladimir Puti.

Nada se da će “opskurne teze koje se u SAD-u proturaju” u vezi s navodnim mješanjem Rusije u predsjedničke izbore u toj zemlji nestati i prestati trovati bilateralne odnose.

“Ne postoji drugi predsjednik SAD-a, niti postoji drugi SAD. Nastavit ćemo sarađivati”, rekao je Putin na sjednici foruma Ruska sedmica energetike.

Kako prenosi agencija Tass, on je naglasio da je SAD “najveća svjetska sila, lider po mnogo čemu” i nazvao ga “prirodnim partnerom [Rusije] u mnogobrojnim oblastima, među kojima je međunarodna sigurnost, neproliferacija oružja masovne destrukcije, borba protiv terorizma, borba protiv klimatskih promjena, borba za zaštitu životne sredine…”

‘Trovanje rusko-američkih odnosa’ 

Kazao je da se nada da će opskurantizam u SAD-u po pitanju ruskog mješanja nestati.

“Želim da opskurantizam u vezi s navodnim mješanjem Rusije u izbornu kampanju u SAD-u prestane, da se vremenom američke elite smire, konačno razriješe međusobno stvari, da u toj sferi, kao na tržištu nafte, određena ravnoteža zdravog razuma i nacionalnih interesa bude povraćena”, rekao je Putin na pitanje kakav bi ishod želio vidjeti na izborima za američki Kongres na sredini predsjedničkog mandata.

On je istakao da se nada da će “unutrašnje političke svađe u SAD-u prestati s trovanjem rusko-američkih odnosa i utjecanja na situaciju u svijetu”.

Izvor: Agencije