Pompeo tokom vikenda u posjeti Sjevernoj Koreji

Pompeov posjet dolazi uoči planiranog drugog summita između Kima i predsjednika Donalda Trumpa (EPA)
Pompeov posjet dolazi uoči planiranog drugog summita između Kima i predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo će posjetiti Pjongjang u subotu u nastojanju da unaprijedi pregovore o denuklearizaciji sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, rekao je State Department. 

Pompeo putuje i u Japan, Južnu Koreju i Kinu od 6-8 oktobra, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert novinarima.

“Mislim da to pokazuje napredak i zamah da državni sekretar po četvrti put putuje u manje od godine”, rekla je Nauert. “Naravno još ima puno posla ali se veselimo narednim koracima u ovom razgovoru”, dodala je.

Odustajanje od nuklearnog oružja

Pompeov posjet dolazi uoči planiranog drugog summita između Kima i predsjednika Donalda Trumpa. Poziv da se vrati u Pjongjang na razgovore o naporima Sjeverne Koreje u denuklearizaciji došao je tokom sastanka sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Ri Yong Hoom na zasjedanju Opće skupštine UN-a prošle sedmice.

Nauert je rekla da je namjera sastanaka u Japanu, Južnoj Koreji i Kina informiranje kolega o razgovorima u Pjongjangu.

Kim se obvezao odustati od nuklearnog oružja svoje zemlje, ali njegova djela do sada ne odgovaraju zahtjevima Washingtona za potpunim pregledom svih programa oružja Sjeverne Koreje i nepovratnim mjerama u odustajanju od nuklearnog arsenala koji potencijalno prijeti Sjedinjenim Državama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO