Mali Palestinci apelirali na Merkel da zaštiti njihovo selo

Izrael je palestinskim stanovnicima sela Khan al-Ahmar poručio da imaju rok do 1. oktobra da odu (EPA)
Izrael je palestinskim stanovnicima sela Khan al-Ahmar poručio da imaju rok do 1. oktobra da odu (EPA)

Palestinski učenici s područja Zapadne obale, uplašeni najavom rušenja njihovog sela, zatražili su od njemačke kancelarke Angele Merkel da intervenira u njihovu korist.

Oni su u utorak u svom selu Khan al-Ahmar postavili postere s likom Angele Merkel, tražeći od nje da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi provođenje planskog rušenja naselja u blizini Jeruzalema, prenosi Beta.

Angela Merkel i članovi njezinog kabineta su u utorak stigli u Izrael, na sastanak s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Kritike europskih zemalja

Izraelske vlasti su objavile da su ova naselja izgrađena nelegalno i ponudile su preseljenje stanovnicima desetak kilometara dalje, a  Palestinci su tu akciju ocijenili kao namjeru da se oni rasele u korist širenja židovskih naselja.

Izraelski Vrhovni sud je nedavno odbacio žalbu protiv tog plana, a većina europskih zemalja je kritizirala Izrael zbog toga i zatražila da odustane od akcija tog tipa.

Izrael je palestinskim stanovnicima beduinskog sela Khan al-Ahmar ranije poručio da imaju rok do 1. listopada da odu, prije nego što njihove kuće budu srušene.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael planira da sruši jednu palestinsku školu na okupiranoj Zapadnoj obali i da na tom mjestu proširi nelegalno jevrejsko naselje. Međutim, iz istih razloga potencijalno je ugroženo ukupno 40 škola, koliko ih u toj zoni ima. Iz sela Khan Al Ahmar izvještava novinar Al Jazeere Bernard Smith.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO