Lideri Evropske unije 17. oktobra o Brexitu

Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (AP)

Lideri Evropske unije sastat će se 17. oktobra u Briselu kako bi razgovarali o mogućem dogovoru o Brexitu s Velikom Britanijom, saopćilo je Evropsko vijeće.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk zakazao je večeru 27 šefova država i vlada EU-a za 17. oktobar, dan prije održavanja regularnog samita, kojem će prisustvovati i britanska premijerka Theresa May.

Zvaničnici i diplomate EU-a, koje Reuters ne imenuje, kažu da se lideri bloka nadaju da će se uspjeti dogovoriti o konačnoj ponudi Londonu za dogovor o izlasku Velike Britanije iz Unije, koju bi May mogla prihvatiti u načelu i otvoriti put za specijalni samit 17. i 18. novembra, kako bi ispunili uvjete za političku deklaraciju o budućem trgovinskom odnosu EU-a i Velike Britanije.

U slijepoj ulici

Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Velike Britanije iz EU-a, a pregovori između Brisela i Londona o tome su, prema riječima britanske premijerke, u slijepoj ulici.

Ako May uspije postići sporazum s EU-om, njen plan će još trebati potvrditi razjedinjena Konzervativna stranka i Parlament.

Ako ne uspije, Velika Britanija bi se mogla suočiti s izlaskom bez sporazuma, novim izborima ili još jednim referendumom.

Za bilo kakav sporazum, postigne li ga uopće, May mora dobiti podršku u Parlamentu.

Za to joj treba 320 glasova.

Njeni konzervativci u tom tijelu od 650 zastupnika imaju 316 mjesta, pa se za većinu oslanjaju na sjevernoirsku stranku DUP, koja ima 10 zastupnika.

Ideja o novom referendumu

Laburisti su krajem septembra odlučili glasati protiv bilo kakvog dogovora koji premijerka postigne s Briselom, zbog čega bi ona mogla izgubiti na glasanju u Parlamentu ako ne uspije uvjeriti sve zastupnike svoje koalicije.

Laburisti su na istom skupu podržali ideju o novom referendumu o Brexitu.

Neuspjeh premijerkinog plana u Parlamentu mogao bi ugroziti njeno vodstvo strankom i dovesti do kolapsa Vlade i prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije