Lideri Evropske unije 17. oktobra o Brexitu

Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (AP)
Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (AP)

Lideri Evropske unije sastat će se 17. oktobra u Briselu kako bi razgovarali o mogućem dogovoru o Brexitu s Velikom Britanijom, saopćilo je Evropsko vijeće.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk zakazao je večeru 27 šefova država i vlada EU-a za 17. oktobar, dan prije održavanja regularnog samita, kojem će prisustvovati i britanska premijerka Theresa May.

Zvaničnici i diplomate EU-a, koje Reuters ne imenuje, kažu da se lideri bloka nadaju da će se uspjeti dogovoriti o konačnoj ponudi Londonu za dogovor o izlasku Velike Britanije iz Unije, koju bi May mogla prihvatiti u načelu i otvoriti put za specijalni samit 17. i 18. novembra, kako bi ispunili uvjete za političku deklaraciju o budućem trgovinskom odnosu EU-a i Velike Britanije.

U slijepoj ulici

Još je šest mjeseci do datuma službenog izlaska Velike Britanije iz EU-a, a pregovori između Brisela i Londona o tome su, prema riječima britanske premijerke, u slijepoj ulici.

Ako May uspije postići sporazum s EU-om, njen plan će još trebati potvrditi razjedinjena Konzervativna stranka i Parlament.

Ako ne uspije, Velika Britanija bi se mogla suočiti s izlaskom bez sporazuma, novim izborima ili još jednim referendumom.

Za bilo kakav sporazum, postigne li ga uopće, May mora dobiti podršku u Parlamentu.

Za to joj treba 320 glasova.

Njeni konzervativci u tom tijelu od 650 zastupnika imaju 316 mjesta, pa se za većinu oslanjaju na sjevernoirsku stranku DUP, koja ima 10 zastupnika.

Ideja o novom referendumu

Laburisti su krajem septembra odlučili glasati protiv bilo kakvog dogovora koji premijerka postigne s Briselom, zbog čega bi ona mogla izgubiti na glasanju u Parlamentu ako ne uspije uvjeriti sve zastupnike svoje koalicije.

Laburisti su na istom skupu podržali ideju o novom referendumu o Brexitu.

Neuspjeh premijerkinog plana u Parlamentu mogao bi ugroziti njeno vodstvo strankom i dovesti do kolapsa Vlade i prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije


Povezane

Očekuje se novi pritisak na May da odustane od svojih prijedloga za Brexit i da se ide ka sporazumu o slobodnoj trgovini nalik na onaj kakav ima Kanada.

30 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO