Egipat je ‘policijska država’, a Dubai ‘loš ukus’

Autor spominje sistemske i represivne mjere u Egiptu (EPA)
Autor spominje sistemske i represivne mjere u Egiptu (EPA)

James Brownsell u svom članku objavljenom na web siteu „Middle East Eye“ nudi neke od savjeta zainteresiranima za putovanja prema istoku. Ukazao je na studiju koju je prošle godine naručila agencija za popuste na putovanjima prema kojoj se očekuje da će 22 miliona Britanaca pobjeći iz zemlje tokom zime 2017., a da će najvjerovatnije više od polovine njih rezervirati odmor tokom zimskih praznika, za razliku od situaciju koja je bila prije pet godina.

Brownsell spominje da je Bliski istok, po svemu sudeći, glavno odredište ovih putnika. Veliki broj ljudi ide u Dubai zimi, stoga je kritizirao ovu destinaciju, opisujući je kao „svjetski glavni grad slabog ukusa i napadnog rasipništva“.

Ne smijemo zaboraviti prisilni rad, kriminaliziranje neslaganja i represiju medija, dodao je on.

Podsjetio je da bi drugo odredište mogao biti Egipat koji ima sve karakteristike idealne destinacije za zimski odmor – toplo sunce, drevne spomenike, bogatu kulturu i putovanje do obale Sinajskog poluotoka, gdje su neka od najboljih ronilačkih mjesta u svijetu u toploj vodi.  

Zatvor na otvorenom

I pored svega toga, Brownsell ne vidi Egipat kao dobro odredište za zimski odmor. Kaže kako je Egipat „policijska država“ i nakon pet godina od vojnog udara u kojem je svrgnut prvi demokratski izabran civilni predsjednik. Prema „Amnesty Internationalu“, Egipat je zatvor na otvorenom, dodao je on.

Spomenuo je sistemske i represivne mjere koje se provode protiv političkih aktivista i novinara koji odstupaju od službene „linije“ u državi, te kako bivaju stigmatizirani kao teroristi. Na desetine njih su završili u zatvorima, a njihove redakcije su zatvorene.    

Navodi da se ovakva represija nije ograničila samo na aktiviste i novinare, već se proširila i na nogometne navijače. Režim je zabranio djelovanje navijačke grupe „Ultras“ koju vidi kao prijetnju svojoj vladavini. Poruka države je bila jasna – digni svoj glas i završit ćeš u zatvoru. Time je egipatski režim je proglasio rat protiv demokratije i građanskog života, kazao je on. 

Autor svoj tekst pun upozorenja o dešavanjima u Egiptu završava time da, sve dok Washington i evropske države nastave prodavati oružje Al-Sisijevom režimu kako bi ga koristio protiv vlastitog naroda, i uz sve veću podršku koju ovaj režim dobija od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, Egipat će biti sasvim u redu bez dolara ovih turista.

Poručio je: „Ne idite u Egipat za odmor“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO