Bivšem predsjedniku Perua poništeno pomilovanje, mora u zatvor

Sudije su naredile da se Alberto Fujimori uhapsi, kako bi mogao odslužiti preostalih 25 godina zatvora (EPA)
Sudije su naredile da se Alberto Fujimori uhapsi, kako bi mogao odslužiti preostalih 25 godina zatvora (EPA)

Vrhovni sud Perua poništio je u srijedu pomilovanje bivšem predsjedniku te južnoameričke države Albertu Fujimoriju i naredio da odmah bude uhapšen i vraćen u zatvor, prenose agencije.

Bivši predsjednik Perua Pedro Pablo Kuczynski odobrio je 24. decembra prošle godine da se Fujimori (80) pusti iz zatvora.

Tada su ljekari ustanovili da Fujimori boluje od “progresivne, degenerativne i neizlječive” bolesti te kako mu je život ugrožen u zatvoru, podsjeća Bloomberg.

Zločini protiv čovječnosti

Agencija Reuters ističe kako je Kuczynski pomilovao Fujimorija za zločine protiv čovječnosti samo tri dana nakon što je jedva preživio glasanje za pokretanje procedure za opoziv, uz pomoć pristalica Fujimorija u Kongresu.

Peruanski Vrhovni sud je, međutim, u srijedu presudio kako je pomilovanje bilo nezakonito, dodaje agencija AP.

Sudije su naredile da se Fujimori uhapsi kako bi mogao odslužiti preostalih 25 godina zatvora zbog svoje uloge u ubistvu 25 osoba za vrijeme svoje desetogodišnje vladavine, koja je okončana 2000. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Bez obzira na rezultat istrage sudaca, porodice žrtava odreda smrti Colina kažu da će uložiti žalbu Međuameričkom sudu za ljudska prava.

29 Jul 2012

Započela je pravna borba u Peruu. Pet sudija Vrhovnog suda bit će saslušani za kršenje zakona o ljudskim pravima nakon što su presudili da zločini koje je počinio odred smrti u vrijeme vladavine Alberta Fujimorija nisu bili zločini protiv čovječnosti. I advokati zatvorenog bivšeg predsjednika kažu kako bi presuda trebala pomoći da se raščisti put […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO