Arnold, Smith i Winter dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Nobelovi laureati iz oblasti hemije bili su inspirisani snagom evolucije (EPA)
Nobelovi laureati iz oblasti hemije bili su inspirisani snagom evolucije (EPA)

Ovogodišnju Nobelovu nagradu iz hemije dobili su Frances Arnold i George Smith iz Sjedinjenih Američkih Država i Gregory Winter iz Velike Britanije, saopštila je danas Švedska akademija nauka.

Troje naučnika nagrađeni su za metode koje doprinose promociji zelene hemijske industrije, novih materijala i održivih biogoriva, prenijela je Beta.

“Ove godine Nobelovi laureati iz oblasti hemije bili su inspirisani snagom evolucije i koristili su iste principe – genetske promjene i selekciju kako bi razvili proteine koji rješavaju hemijske probleme čovječanstva”, navodi se u obrazloženju Kraljevske akademije, prenosi Rojters.

Terapija karcinoma

Polovina nagrade od devet miliona švedskih kruna (oko 865.000 eura) pripast će Arnoldu, a drugu polovinu podijelit će Smith i Winter.

Nagrada za hemiju je treća po redu Nobelova nagrada dodijeljena ove godine. Prethodno su dodeljene nagrade za medicinu i fiziku.

Priznanje za fiziku dobili su Amerikanci Arthur Ashkin i Donna Strickland i Francuz Gererd Mourou, koji su, kako je rečeno, unijeli revoluciju u lasersku fiziku, a za medicinu, dobitnici su James Allison i Tasuku Honjo, čije se otkriće odnosi na terapiju karcinoma zaustavljanjem negativne imune regulacije.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO