Katalonski čelnik pozvao građane da podrže nezavisnost

Sud u Kataloniji prošlog mjeseca zabranio Torri da 18 mjeseci obavlja javnu funkciju (EPA)

Zagovornici nezavisnosti Katalonije obilježili su prvu godišnjicu izglasavanja otcjepljenja od Španije, a premda samostalnost nije zaživjela poručili su kako će protestima i glasanjem nastaviti do postizanja tog cilja.

“Povući se natrag nije opcija”, rekao je predsjednik katalonske vlade Quim Torra u obraćanju medijima u Barceloni.

Pozvao je na puštanje na slobodu bivših katalonskih čelnika pritvorenih pod optužbom za pobunu protiv Španije.

Njima bi se početkom iduće godine trebalo suditi.

“Budu li oni osuđeni mi ćemo biti odlučni kao što smo bili 1. oktobra, te snažni i solidarni kao 3. oktobra”, poručio je Torra.

Odgovor na policijsku intervenciju

Početkom oktobra 2017. katalonska vlada je organizirala referendum o nezavisnosti, uprkos zabrani španskog ustavnog suda, a 3. oktobra je uslijedio masovni protest i opći štrajk kao odgovor na policijsku intervenciju na biralištima.

Većina onih koji su izašli na referendum glasala je za uspostavu samostalne republike Katalonije no zagovornici ostanka u Španiji bojkotirali su glasanje.

Na osnovu rezultata referenduma, u regionalnom parlamentu u Barceloni održano je glasanje 27. oktobra 2017. godine, pa proglašena nezavisnost.

Premda su u nekim mjestima građani krenuli skidati španske zastave s institucija, nezavisnost u stvarnosti nije zaživjela.

Španska vlada je posegla za ustavom i preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora gdje živi 7,5 miliona ljudi.

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont nalazi se u Waterloou, pored Bruxellesa, odakle vodi međunarodnu kampanju u korist nezavisnosti dok je 18 bivših čelnika, uključujući potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa, suočeno s mogućim višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Konačno postizanje nezavisnosti

“Prije godinu dana, politički je proglašena katalonska republika”, istakao je Torra.

“Protekla godina nije se međutim odvila kako smo htjeli jer se čitav teški represivni aparat države sručio na našu legitimnu i demokratsku vladu”, dodao je.

Pozvao je stanovnike na ustrajnost prema konačnom postizanju nezavisnosti.

“Sloboda Katalonije neće biti djelo katalonske vlade ili parlamenta, već vas. Zaslužili ste ju braneći slobodu mirnim putem”, napomenuo je.

U junu su vlast u Španiji izgubili konzervativci koji su se žestoko protivili otcjepljenju Katalonije, a naslijedila su ih socijalisti koji se također protive referendumu o nezavisnosti.

Pozivaju se na ustav donesen 1978. prema kojem su takvi referendumi zabranjeni.

Od četiri najveće stranke u španskom parlamentu, tri se protive promjeni ustava.

Izvor: Agencija