Turska traži izručenje 18 osumnjičenih za ubistvo Khashoggija

Glavni tužilac Istanbula danas je saopćio da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra u tom turskom gradu (Al Jazeera)

Istanbulski tužitelji pripremili su zahtjev za izručenju 18 osumnjičenih za ubistvo Jamala Khashoggija, koje će poslati Saudijskoj Arabiji, objavilo je Ministarstvo pravde Turske, prenosi Reuters.

Tih 18 osoba osumnjičeni su za “ubistvo s predumišljajem, nanošenjem povreda ili mučenjem”, tvrdi Ministarstvo pravde Turske. 

Prema Reutersu, viši turski zvaničnik rekao je da će sudski postupak protiv njih biti otvoren za međunarodne posmatrače, kako bi se osigurala transparentnost procesa. 

Rijad je objavio da je 18 osoba uhapšeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno, u sklopu istrage i slučaju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Vladu Saudijske Arabije da osumnjičene vrati u Tursku, kako bi im se moglo suditi.  

„Nema drugog objašnjenja, počinilac je među ovih 18 ljudi, a ako nije, onda će se morati objasniti ko je lokalni saradnik“, rekao je.

Ankara ima još informacija

Turski lider danas je izjavio da Ankara ima još dokumenata i informacija o ubistvu saudijskog novinara, koje će otkriti kada bude pravo vrijeme.

U govoru u Parlamentu u Ankari, on je pozvao Rijad da otkrije ko je dao naredbu za ubistvom Khashoggija, te dodao da će glavni saudijski tužilac u nedjelju posjetiti Istanbul i sastati se sa turskim kolegama u sklopu istrage.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dvije sedmice da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a u četvrtak su saudijski tužioci okarakterizirali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

Izvor: Agencije