Putin traži strožiju kontrolu oružja

Krvoproliće na Krimu je rezultat globalizacije, posebno putem interneta i društvenih mreža (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi strožu kontrolu dozvola za držanje oružja u Rusiji, nakon pucnjave u gimnaziji na Krimu, u kojoj je jedan učenik ubio 20 osoba i počinio samoubojstvo, prenosi AFP.

“Želim istaknuti potrebu ozbiljnog jačanja kontrole u području prodaje oružja pojedincima. Čekam vaše konkretne prijedloge”, rekao je Putin na sastanku s vojnim dužnosnicima i pripadnicima snaga reda.

Nedavno se dogodila najgora pucnjava u školi u povijesti, kada je Vladislav Rosljakov (18) ubio 20 osoba i ranio njih 40-ak u gimnaziji u krimskom gradu Kerču.

Ispitani su rekli da je ubojica bio strastveni ljubitelj oružja i želio se osvetiti kolegama i profesorima, “koji su ga ponižavali”.

Najprije je izazvao eksploziju bombe na drugom katu gimnazije i zatim hladnokrvno iz puške pucao na učenike i djelatnike škole.

Krvoproliće kao ‘rezultat globalizacije’

Zatim je počinio samoubojstvo u gimnazijskoj knjižnici.

Mladi ubojica je imitirao Erica Harrisa, jednog od dvojice napadača u Columbini, koji su ustrijelili 13 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama 1999. godine.

Prema Putinu, to krvoproliće je “rezultat globalizacije”, posebice “putem interneta i društvenih mreža”.

To je, dodaje Putin, omogućio uvoz u Rusiju fenomena masovnih ubojstava iz SAD-a.

Ruski mediji objavili su da je Rosljakov legalno kupio oružje i dobio dozvolu nakon što je prošao sve potrebne psihološke testove.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada