Merkel prekinula prodaju oružja S. Arabiji, Macron kaže da je to demagogija

Emmanuel Macron
Macron: 'Moramo imati Evropu koja će se moći braniti, ne samo oslanjajući se na SAD' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u petak u Pragu da Berlin neće dopremati oružje Saudijskoj Arabiji sve dok se ne rasvijetli pozadina ubojstva novinara Jamala Khashoggija, a francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u posjetu Bratislavi, komentirao je da je to “puka demagogija”.

Ta izjava koja potvrđuje njezino stajalište što ga je iznijela još u nedjelju, dobiva posebnu važnost jer je Macron gotovo istodobno ocijenio u Bratislavi – ne imenujući Berlin – da je “puka demagogija reći prekidamo prodaju oružja” Rijadu zbog ubojstva novinara, prenosi Hina.

“Slučaj novinara Khashoggija je svakako nešto nevjerojatno, rekla sam to jučer saudijskom kralju u prigodi našeg telefonskog razgovora”, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji koju je održala zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišem.

Macron: Puka demagogija

“Rekli smo da se mora rasvijetliti pozadina tog strašnog zločina i dok se to ne dogodi nećemo prodavati oružje Saudijskoj Arabiji”, dodala je.

Francuski predsjednik, koji boravi u posjetu Bratislavi, ocijenio je pak da je to “puka demagogija”.

Prodaja oružja nema “nikakve veze s Khashoggijem, to ne treba miješati”, istaknuo je Macron na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi. 

“Divim se onima koji nisu upućeni, a kažu: ‘Nećemo više prodavati oružje’! Iako ga ponekad prodaju i više nego Francuska kroz mješovita poduzeća koja imaju!”, rekao je Macron pošto je Njemačka pozvala Europu da prekine prodavati oružje Rijadu.

“Ako želimo uvesti sankcije, onda ih treba uvesti na svim područjima! U tom slučaju treba prekinuti i prodaju automobila”, odbrusio je, odgovarajući na pitanja novinara.

S. Arabija među glavnim kupcima francuskog oružja

“Ili treba uvesti sankcije pojedinim” dužnosnicima, dodao je.

Saudijska Arabija je među glavnim kupcima francuskog oružja.

Njemačka, Austrija i Europski parlament pozvali su na prekid prodaje oružja zbog Khashoggijevog ubojstva.

Veleposlanici EU-a mogli bi formalno razmotriti to pitanje nakon rijetkog zahtjeva vlada da to učine, rekla su dva diplomata u petak, dok Nizozemska lobira da EU uvede kažnjavanje kršenja ljudskih prava bez obzira na to gdje su zabilježena, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije