Mediji: MBS-a bi u redu za tron mogao zamijeniti brat Khalid

Mohammad bin Salman
PIF je pod nadzorom Mohammeda bin Salmana, koji je umiješan u gušenje ljudskih prava, upozorio je Amnesty (EPA)

Saudijska kraljevska porodica razmatra mogućnost da princa Mohammeda bin Salmana, prvog u redu za tron, na tom mjestu zamijeni njegovim mlađim bratom, zbog slučaja saudijskog novinara Jamala Khashoggija, za čije ubistvo mnogi vjeruju da je kriv upravo aktuelni prijestolonasljednik, navodi francuski Figaro.

Pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, pariski dnevnik piše da Vijeća mudraca, historijski odgovorno za odobravanje odluke o nasljeđivanju trona, trenutno u najvećoj diskreciji raspravlja o tome.

To je, navodno, francuskom listu rekao diplomatski izvor u Parizu, a potvrdio neimenovani Saudijac kontaktiran u Rijadu, prenosi Tanjug.

Odlučuje Vijeće mudraca

Vijeće mudraca, sačinjeno od predstavnika svakog od najmanje sedam klanova kraljevske porodice, razmatralo je situaciju još dok sudbina Khashoggija, nakon nestanka 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, nije bila rasvijetljena, navodi se u tekstu.

Prema tim navodima, koje su prenijeli i drugi francuski mediji, kraljevska porodica u Saudijskoj Arabiji razmišlja da 33-godišnjeg Mohammeda Bin Salmana zamijeni na mjestu prijestolonasljednika njegovim mnogo ambicioznijim i predvidljivijim bratom, 28-godišnjim princom Khalidom bin Salmanom.

Saudijski izvor na koji se Figaro poziva tvrdi da bi Khalid postepeno zamijenio svog brata, ali ne odmah.

Khalid je popularan u zemlji i inostranstvu i generalno važi za nekog ko može poboljšati imidž Kraljevine na Zapadu.

Izvor: Agencije