Macron i Trump razgovarali o istanbulskom samitu o Siriji

Pariz želi da se primijeni produženje primirja u Idlibu i garantira pristup humanitarnim konvojima (EPA)

Francuski predsednik Emmanuel Macron i njegov američki kolega Donald Trump razgovarali su telefonom da bi koordinali stavove pre tursko-rusko-francusko-nemačkog samita o Siriji, koji će se održati u subotu u Istanbulu, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsednik je predstavio cilj sastanka – da se učvrsti prekid vatre u sirijskoj oblasti Idlib i prodube razgovori koji se odnose na politički proces i rešenje sukoba u Siriji, navodi se u saopštenju.

“SAD i Francuska dele iste bezbednosne, humanitarne i političke ciljeve u Sirji i američki predsednik je zatražio od predsednika Francuske da prenese taj zajednički stav tokom samita u Istanbulu”, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Garancije za humanitarne konvoje

Francuska ima skromna očekivanja od tog sastanka, ali se ipak nada da će biti ostvaren napredak na bezednosnom planu i u političkom procesu u Siriji, rekao je jedan izvor iz predsedništva, prenosi agencija France press.

Pariz bi želeo da se primeni produženje primirja u Idlibu i da se garantuje pristup humanitarnim konvojima, od kojih je najmanje šest trenutno blokirano u Damasku.

Pariz, takođe, želi da se napreduje ka uspostvljanju ustavnog odbora, koji bi bio sastavljen od trećine predstavnika sirijsikih vlasti, trećine predstavnika opozicije i trećine nezavisnih predstavnika.

Samit o Siriji biće održan 27. oktobra u Istanbulu, na kome će se okupiti predsednici Turske, Rusije i Francuske, Reccep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Emmanuel Macron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Agencije