Kina i Japan na ‘historijskoj prekretnici’, obećali jačanje veza

Shinzo Abe očekuje nove mogućnosti u industriji, poput infrastrukture, logistike, zdravstvene zaštite i finansija (EPA)

Kina i Japan obećali su učvrstiti veze dok dvije zemlje stoje na “historijskoj prekretnici” te potpisuju širok raspon sporazuma, uključujući i sporazum o zamjeni valuta vrijedan 30 milijardi dolara, u jeku sve većih trgovinskih tenzija s Washingtonom.

Japanski premijer Shinzo Abe i kineski premijer Li Keqiang također su se dogovorili da će dvije zemlje sarađivati na tome da se postigne denuklearizacija Korejskoga poluotoka.

Sporazumi su postignuti za vrijeme trodnevne posjete japanskoga premijera Abea Pekingu, dok dvije zemlje nastoje proširiti nova područja saradnje te traže nove putove za dokazivanje krhkog povjerenja.

Odgovornost za mir i stabilnost

Japanske kompanije, uključujući velike automobilske firme poput Toyote, nadaju se normalizaciji veza s Kinom, kako bi se mogli takmičiti s američkim i evropskim suparnicima.

Peking očekuje da Tokio podrži njihove ambiciozne saobraćajne inicijative, za koje se kineski predsjednik Xi Jinping nada da će dalje ojačati trgovinske i saobraćajne veze s drugim zemljama.

Abe je, također, rekao da je Tokio “odlučan” u tome da se normaliziraju odnosi s Pjongjangom, no samo ako su ispunjeni uvjeti, uključujući denuklearizaciju te oslobađanje otetih japanskih građana.

“Naše dvije zemlje imaju veliku odgovornost u postizanju mira i stabilnosti u ovoj regiji”, kazao je Abe.

Abe je istaknuo da su bilateralni odnosi s Kinom na “historijskoj prekretnici” te da očekuje nove mogućnosti u industriji, poput infrastrukture, logistike, zdravstvene zaštite i finansija.

Rekao je da je održao “iskrene” rasprave s kineskim premijerom Lijem, nakon što je došao u Peking u četvrtak.

‘Od takmičenja do suživota’

Očekuje se da će se sastati s predsjednikom Xijem kasnije u petak, na prvom kinesko-japanskome samitu na najvišem nivou od 2011. godine.

“Kineska strana spremna je sarađivati s japanskom stranom na povratku u normalne tokove te održavanju stabilnih, održivih i zdravih bilateralnih odnosa”, rekao je Li te dodao da je imao otvorene razgovore s Abeom o pitanjima od međusobnih interesa.

Postigli su saglasnost, kazao je Li, da je čuvanje dugotrajnih zdravih i stabilnih kinesko-japanskih veza u skladu s interesima za regiju i svijet.

“Od takmičenja do suživota, japanski i kineski bilateralni odnosi ušli su u novu fazu. Zajedno s premijerom Lijem, želio bih unaprijediti naše veze”, rekao je Abe novinarima.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada