Gorbačov: Izlazak SAD-a iz sporazuma povećava rizik od rata

Mihail Gorbačov je 1987. godine s Ronaldom Reaganom potpisao Sporazum o nukleranim snagama srednjeg dometa (EPA)

Posljednji lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov osudio je odluku SAD-a da se povuče iz sporazuma o kontroli naoružanja, koji je pomogao u okončanju Hladnog rata, ocijenivši da takva odluka najavljuje novu trku u naoružanju, što povećava rizik od izbijanja nuklearnog sukoba.

U kolumni za New York Times, Gorbačov, koji je 1987. godine s tadašnjim predsjednikom SAD-a Ronaldom Reaganom potpisao Sporazum o nukleranim snagama srednjeg dometa, upozorio je da američki potez predstavlja “ozbiljnu prijetnju miru”, dodajući da se i dalje nada da će se situacija preokrenuti uz pomoć pregovora.

“Pitaju me da li se osjećam ogorčeno gladajući kako nestaje ono za šta sam tako teško radio da postignem? Ali, ovo nije lična stvar. Mnogo više je u pitanju. Nova trka u naoružanju je objavljena”, smatra Gorbačov.

Ako SAD ispuni obećanje da izađe iz sporazuma, Gorbačov se nada da će američki saveznici odbiti da budu, kako je naveo, platforma za lansiranje američkih raketa, koje je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da će razviti.

‘Rat svih protiv svih’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Rusija biti primorana kao metu imati evropske zemlje koje pristanu da prihvate američke rakete, a Gorbačov (87) smatra da se svaki spor u vezi s eventualnim pristankom evropskih zemalja može riješiti ukoliko postoji dovoljno političke volje.

Jasno je, ipak, da je Trumpov cilj da oslobodi SAD globalnih ograničenja, tvrdi Gorbačov i optužuje Washington za uništavanje “sistema međunarodnih ugovora i sporazuma” koji podupiru mir i sigurnost poslije Drugog svjetskog rata.

Ubijeđen je da oni koji se nadaju da će imati koristi od globalnog oslobađanja od svih obaveza duboko griješe, prenio je Reuters.

“Neće biti pobjednika u ‘ratu svih protiv svih’, naročito ako se završi nuklearnim ratom. I to je mogućnost koja se ne može odbaciti. Nepokolebljiva trka u naoružanju, napetosti na međunarodnom nivou, neprijateljstvo i univerzalno nepovjerenje samo će povećati rizik”, upozorio je Gorbačov.

Izvor: Agencije