FBI na Floridi traga za pošiljaocem sumnjivih paketa

Istražitelji naprave smatraju pravim eksplozivnim napravama, a ne lažnim (EPA)

Američke savezne vlasti istražuju sumnjive poštanske pošiljke poslane istaknutim demokratima uoči važnih kongresnih izbora, a kritičari američkog predsjednika Donalda Trumpa usredotočili su se na Floridu, vjerujući da su barem neki od deset do sada otkrivenih paketa bili poslani iz te savezne države.

Policijski pirotehničari i jedinice s psima tragačima pridružili su se istražiteljima u pretrazi velikog poštanskog distribucijskog centra u Opa-Locki, sjeverozapadno od Miamija, u okrugu Miami-Dade, objavila je policija.

Ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen potvrdila je da izgleda da je Florida bila polazišna točka barem nekih pošiljki.

Bombe po uputstvima na internetu

“Neki od paketa poslani su poštom. Neki od njih poslani su sa Floride… Vjerujem da će ta osoba ili osobe biti privedeni pravdi”, kaza je ona američkim medijima.

Mete pošiljki bili su donator Demokratke stranke George Soros, bivši demokratski predsjednik Barack Obama, bivša demokratska državna sekretarka i predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton, bivši Obamin državni tužitelj Eric Holder, bivši direktor Centralne obavještajne agencije John Brennan i kalifornijska demokratska zastupnica Maxine Waters, kojoj su bila poslana dva paketa.

Federalni istražni biro je objavio da je povratna adresa na barem pet pošiljki bila ured na Floridi zastupnice Debbie Wasserman Schultz, bivše predsjednice Nacionalnog odbora Demokratske stranke.

Holderov paket imao je pogrešno navedenu adresu, pa je vraćen na njenu adresu. 

Brennanov paket poslan je uredu CNN-a na Manhattanu, New York, za koji je radio kao analitičar.

Bez eksplozija i povrijeđenih

Istraga je u četvrtak proširena nakon otkrića još tri paketa.

Dva paketa su bila namijenjena bivšem američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu u Delawareu, a jedan glumcu Robertu De Niru na Manhattanu.

Vlasti vjeruju da su pošiljke, koje su otkrivene prije nego što su stigle do mete, prošle u nekom trenutku kroz poštu.

Nijedna nije eksplodirala i niko nije povrijeđen.

Istražitelji smatraju da su eksplozivne naprave bile izrađene pomoću uputa koje su lako dostupne na internetu, rekao je izvor iz FBI-ja Reutersu.

Vlasti smatraju da je riječ o terorizmu.

Niko ne preuzima odgovornost

Moguće je da se otkrije još sumnjivih pošiljki, rekao je William Sweeney, pomoćnik direktora FBI-ja, novinarima u New Yorku.

Istražitelji naprave smatraju pravim eksplozivnim napravama, a ne lažnima, rekao je James O'Neill, načelnik policije New Yorka, gdje su otkrivena dva paketa.

Istražitelji nisu željeli reći jesu li naprave bile funkcionalne.

Pirotehničari i sigurnosni analitičari kazali su kako se na osnovi njihova jednostavnog dizajna čini vjerovatnijim da im je cilj bio da samo posiju strah, a ne da ubijaju.

Paketi su se sastojali od koverte s unutrašnjom zaštitnom plastičnom folijom sa zračnim mjehurićima, u kojoj su se nalazile “potencijalno destruktivne naprave”, objavio je FBI.

Na svakoj je bila adresa isprintana sa kompjutera i šest poštanskih maraka tipa “forever”.

Trumpovi kritičari za slučaj su okrivili njegovu zapaljivu retoriku protiv demokrata i medije koji pridonose atmosferi koja pogoduje politički motiviranom nasilju.

Trumo ponovo kritizira medije

Trump se u četvrtak također obrušio na medije, koji, po njegovim tvrdnjama, potiču na mržnju.

Njegove pristalice optužuju demokrate da nepravedno sugeriraju da je Trump za sve kriv.

“Smiješno je kako me slabo stojeći CNN i drugi kritiziraju kako im volja, čak me krive za aktualni niz bombi, i smiješno to uspoređuju s 11. septembrom [2001. godine] i bombaškim napadom u Oklahomi, a kada ih ja kritiziram, polude i vrište: ‘To, jednostavno, nije predsjednički!'”, objavio je Trump u petak na Twitteru.

Još niko nije preuzeo odgovornost za slanje pošiljki.

Izvor: Agencije