EP traži zabranu neofašističkih i neonacističkih grupa

Eurozastupnici su konstatirano da se treba suprotstaviti širenju rasizma, fašizma i ksenofobije (Reuters)

Evropski parlament je usvojio rezoluciju o porastu neofašističkog nasilja u Evropi, kojom je zatražio zabranu neofašističkih i neonacističkih grupa u Evropskoj uniji.

EP “apelira na države članice da se pobrinu da postupaju u skladu s odredbama okvirne odluke Vijeća, da suzbijaju organizacije koje šire govor mržnje i nasilje u javnim prostorima i na internetu te da efikasno zabrane neofašističke i neonacističke skupine i bilo koje druge grupe koje veličaju i glorificiraju nacizam i fašizam, pri čemu valja poštovati domaći pravni poredak i nadležnost”, piše u rezoluciji, prenosi Hina.

Usvajanje rezolucije podržalo je 355, protiv je bilo 90, dok je 39 zastupnika bilo suzdržano.

Napadi u Norveškoj 2011. godine, kada je ubijeno 77 ljudi, ubistvo britanske zastupnice Joe Cox 2016. godine i nedavni napad fašističkih odreda stranke CasaPound na Eleonoru Forenzu, zastupnicu u Evropskom parlamentu, neki su od primjera neofašističkog i neonacističkog nasilja navedenih u rezoluciji.

Odjeli za borbu protiv zločina iz mržnje

U rezoluciji se navodi da je EP “duboko zabrinut zbog sve veće normalizacije fašizma, rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije u EU te izražava zabrinutost zbog toga što se u nekim državama članicama govori o tajnim dogovorima između političkih vođa, političkih stranaka i tijela krivičnog progona s neofašistima i neonacistima”.

Europarlamentarci su pozvali članice Unije da uspostave “odjele za borbu protiv zločina iz mržnje” u okviru policije.

Zastupnici su istaknuli da je potrebno suprotstaviti se širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na društvenim mrežama.

Države članice EU-a trebale bi uspostaviti “izlazne programe”, koji bi trebali pomoći pojedincima da napuste neofašističke i neonacističke skupine, sugerira se u rezoluciji.

Izvor: Agencije