EP podržao naplatu putarina na osnovu pređene udaljenosti

Cilj izmjena propisa je uspostavljanje pravednih mehanizama za naplatu putarina (EPA)

Evropski parlament usvojio je izmjenu Direktive o naplati putarina, čijim će stupanjem na snagu zemlje Evropske unije umjesto vinjeta morati uvesti naplatu putarine na osnovu pređene udaljenosti: od 2023. za teška teretna vozila, a od kraja 2027. za lakša vozila.

EP je s 398 glasova za, 179 protiv i 32 suzdržana usvojio nacrt izmjene Direktive o naknadama koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za teška teretna vozila.

Postojeća direktiva utvrđuje pravni okvir za naplatu upotrebe određenih cesta isključivo za teška teretna vozila, dok Evropska komisija izmjenom Direktive predlaže proširenje pravnog okvira na sva teška vozila te lakša vozila.

Prema zaključku EK-a, vozači autobusa, osobnih automobila i kombija ne doprinose dovoljno u vidu plaćanja cestovnih naknada, a čine znatan udio saobraćajne aktivnosti, kojom doprinose trošenju infrastrukture i zagađenju životne sredine.

Države članice, po izmjenama Direktive, obračunavat će putarinu na osnovu pređene udaljenosti umjesto vinjeta, koje se plaćaju po vremenskoj osnovi.

Ograničenje cijena kratkoročnih vinjeta

Nova pravila naplate vrijedit će od 2023. za teška teretna vozila i kombije za prevoz roba težine veće 2,4 tone, te od 2027. za lakša vozila za prevoz tereta, kombije i minibuse.

U usvojenom izvjetaju EP-a navodi se kako je cilj izmjena uspostava pravednih mehanizama za naplatu cestarina.

Kako bi se osigurao pošten odnos prema povremenim korisnicima i vozačima iz drugih zemalja EU-a, nova pravila ograničavaju i cijene kratkoročnih vinjeta za osobne automobile.

Prema prijedlogu novih pravila, vinjete bi trebale biti dostupne i za kraća razdoblja, poput jednog dana ili sedmice.

O novim pravilima još predstoje pregovori s Evropskim vijećem, koji će početi kada to tijelo usaglasi svoj stav.

Izvor: Agencije