Kina: Branit ćemo Tajvan i Južno more po svaku cijenu

Američki ratni brodovi prolaze Južnim kineskim morem u vrijeme porasta tenzija na relaciji Washington - Peking (AP)

Kina je poručila kako nikada neće odustati od centimetra svoje teritorije – bilo da je riječ o otoku Tajvanu, za koji tvrdi da je njen, ili o spornim vodama Južnog kineskog mora.

Ministar odbrane Kine Wei Fenghe govorio je u četvrtak, na otvaranju foruma Xiangshan u Pekingu, koji je kineski odgovor na sigurnosni forum Shangri-La Dijalog u bogatom Singapuru.

“Ako neko pokuša odvojiti Tajvan od Kine, kineske oružane snage će djelovati po svaku cijenu”, upozorio je Wei.

Ogorčeni trgovinski rat

Kineske vojne veze sa SAD-om su važne i osjetljive, dodao je, kao i da je Tajvan “suštinski” interes i kako se Peking protivi demonstraciji sile “vanjskih snaga” u Južnom kineskom moru.

Peking je bijesan zbog nedavnih američkih sankcija za njegovu vojsku, a koje su jedan od sve većeg broja problema odnosa dvije države, među kojima je ogorčeni trgovinski rat, Washingtonovo podržavanje Tajvana i američki vojni stav u Južnom kineskom moru.

Dvije najveće ekonomije svijeta moraju ojačati veze na najvišem nivou kako bi se umirile tenzije i uklonila opasnost od sukoba, kazao je šef američke odbrane James Mattis kineskom kolegi prošle sedmice.

Bivši američki vojni komandant u srijedu je upozorio kako je moguće da će SAD i Kina biti u ratu za 15 godina.

Moguće borbe na Pacifiku

Penzionirani general-pukovnik Ben Hodges naveo je kako se SAD mora više fokusirati na odbranu svojih interesa u Pacifiku.

“SAD nema kapacitet da uradi sve što treba u Evropi i na Pacifiku kako bi se nosio s kineskom prijetnjom. Tako ćete nas vidjeti kako stalno raspoređujemo snage za mogućnost da ćemo za 10 do 15 godina imati borbe u Pacifiku”, istakao je on.

Šef kineske diplomatije Wei smatra kako nema prijetnje iz Kine.

Izvor: Agencije