Khashoggijev sin na putu u Washington

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman primio je prije dva dana u palati Salaha i njegovog brata Sahela (EPA)

Salah, sin novinara Jamal Khashoggija, ubijenog 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, napustio je Saudijsku Arabiju zajedno sa porodicom poslije ukidanja zabrane putovanja, javila je organizacija Human Rights Watch (HRW), prenosi Tanjug.

„Salah i njegova porodica trenutno se nalaze u avionu za Washington“, rekla je Sarah Leah Whitston, direktorka HRW-a za Bliski istok. 

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumente za venčanje s turskom državljankom.

Prijem u palači u Rijadu

Rijad je u prvoj reakciji saopštio da je Khashoggi napustio konzulat, da bi kasnije pod međunarodnim pritiskom naveo da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu. Turski mediji su prije toga objavili da je novinar mučen prije smrti.

Jedan porodični prijatelj rekao je ranije za AP da je Salah bio pod zabranom putovanja od kada je njegov otac počeo da kritički piše o princu u Washington Postu.

Saudijski kralj Salman i prestolonasljednik Mohammed bin Salman primili su prije dva dana u palati u Rijadu Khashoggijevog sina Salaha i njegovog brata Sahela i izrazili im saučešće.

Taj susret, odnosno, fotografije koje su plasirane u medijima, izazvao je ogromnu pažnju svjetske javnosti i mnogobrojne komentare na društvenim mrežama, počev od Salahovog izgleda, pa do govora njegovog, kao i tijela Mohammeda bin Salmana.  

Prvo što je neobično je Salahova izgužvana odjeća, pošto se pred kralja ne izlazi tako. Korisnici društvenih mreža konstatovali su da to može značiti ili da su ga iznenada pozvali radi predstave pred kamerama, ili da se prije dolaska svađao s njima.

 

 

Novinarka Al Jazeere Khadija Benganna je uz fotografije susreta objavila komentar: “Govor tijela – kada ožalošćeni ide kod onih koji izražavaju saučešće.”

Neki drugi su, pak, iznijeli stav da fotografija govori za sebe – strah u očima ubice, a vatra u očima sina ubijenog.

Jedan do korisnika twittera je napisao da je „uočljivo da je Salahova ruka drhtava dok se rukuje s ubicom vlastitog oca, iako se njegov razum protivi tome“.

„Sin ubijenog primoran je da se rukuje pred medijima. Vrhunac poniženja i tiranije“, napisao je on.

 

Beta je javila da se više desetina ljudi bliskih Jamalu Khashoggiju okupilo danas ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu da traže pravdu i odaju počast saudijskom novinaru ubijenom u toj diplomatskoj misiji prije tri sedmice.

Novinarovi prijatelji i bližnji zapalili su svijeće ispred saudijskog konzulata večeras povodom osnivanja Udruženja prijatelja Jamala Khashoggija

“Upotrijebit ćemo sva sredstva, pravna, medijska i politička da osiguramo da se zadovolji pravda za Jamala i izbjegne ponavljanje sličnih stvari”, rekao je Egipćanin Ayman Nour, vlasnik opozicione televizije Al-Sharq, čitajući zajednički proglas.

Tokom večerašnjeg skupa ispred konzulata, Yasin Aktay, savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Kashoggijev prijatelj, rekao je da niko ne može da pomete ovaj slučaj ispod tepiha.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO