U Parizu moguć novi sastanak Putina i Trumpa

Vladimir Putin je Johnu Boltonu rekao da je Rusija zbunjena 'ničim izazvanim potezima, koje je teško nazvati prijateljskim' (EPA)
Vladimir Putin je Johnu Boltonu rekao da je Rusija zbunjena 'ničim izazvanim potezima, koje je teško nazvati prijateljskim' (EPA)

Postignut je preliminarni dogovor o sastanku američkog i ruskog predsjednika, Donalda Trumpa i Vladimira Putina, u Parizu, prigodom obiježavanja završetka Prvog svjetskog rata 11. studenoga, objavio je visoki dužnosnik Kremlja.

Jurij Ušakov rekao je novinarima da su Putin i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji su se sastali u utorak u Moskvi, potvrdili preliminarni dogovor o sastanku šefova država u Parizu.

“Planiramo … bilateralni sastanak naših predsjednika”, rekao je Ušakov, kako prenosi Hina.

Rusija zbunjena ničim izazvanim potezima

Bolton je na početku sastanka s Putinom rekao da bi “predsjedniku Trumpu bilo jako drago sastati se s vama u Parizu prigodom komemoracija 100. obljetnice primirja”.

“Bilo bi korisno nastaviti izravni razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Država. Naprimjer u Parizu, ako je američka strana zainteresirana za te kontakte”, rekao je Putin.

Dvojica čelnika će doći u Pariz 11. studenoga na svečanosti kojima će biti obilježen kraj Prvog svjetskog rata, a na kojima se očekuje dolazak više od 60 šefova država i vlada.

Ruski predsjednik rekao je Boltonu da bi želio nastavak dijaloga s američkim predsjednikom, unatoč “neprijateljskim koracima” Washingtona, prenosi Beta.

Putin je Trumpovom savjetniku rekao da je Rusija zbunjena “ničim izazvanim potezima koje je teško nazvati prijateljskim”.

Putin želi razgovor o kontroli naoružanja

Na početku sastanka s Boltonom, ruski lider je rekao da bi želio razgovarati o brojnim pitanjima u području kontrole naoružanja, uključujući Trumpovu objavu da namjerava povuči SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987.

Donald Trump i Vladimir Putin održali su prvi bilateralni summit u Helsinkiju u srpnju.

Nakon toga su američkom predsjedniku u zemlji upućene brojne kritike jer je bio vrlo pomirljiv prema ruskom kolegi.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton u utorak je poručio Moskvi da joj se miješanje u američke izbore nije isplatilo, te istaknuo da je to poruka Kremlju: Ne petljajte se u američke izbore.

Washington daleko od odluke

Govoreći tijekom posjeta Moskvi i nakon susreta s ruskim predsjednikom, Bolton je rekao da nema nikakvih dokaza da je rusko uplitanje na bilo koji način utjecalo na rezultat predsjedničkih izbora 2016. godine, ali je stvorilo klimu nepovjerenja prema Rusiji.

“Ono što sam istaknuo u današnjim razgovorima s ruskim kolegama je da ne mislim, što god da su učinili u smislu uplitanja u izbore 2016. godine, da je to imalo ikakav učinak na njih, ali je imalo učinak na stvaranje golemog nepovjerenja prema Rusiji u SAD-u”, kazao je Bolton.

On je također rekao da je Washington daleko od odluke o raspoređivanju raketa u Europi, bez obzira na najavu o povlačenju iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa – INF.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO