Više od 7.000 osoba u karavani migranata prema SAD-u

Donald Trump i republikanci podgrijavaju temu karavane u završnici predizborne kampanje (EPA)

U karavani srednjoameričkih migranata koja se kreće prema Sjedinjenim Američkim Državama ima više od 7.000 osoba, rekao je zamjenik glasnogovornika Ujedinjenih naroda Farhan Aziz Haq, pozivajući se na podatke Međunarodne organizacije za migracije.

“U karavani su 7.233 osobe, od kojih većina namjerava nastaviti put prema sjeveru”, rekao je glasnogovornik novinarima i naglasio potrebu da se s migrantima postupa s poštovanjem i dostojanstvom.

Farhan Aziz Haq je precizirao da su se IOM i Visoku komesarijat UN-a za izbjeglice mobilizirali kako bi pomogli tim ljudima.

“Tokom vikenda generalni sekretar UN-a Antonio Guterres razgovarao je s nekoliko čelnika o stanju srednjoameričkih migranata i naglasio potrebu njihove saradnje s OIM-om i UNHCR-om”, nastavio je glasnogovornik, ali nije rekao o kojim se čelnicima radi.

Guterres u utorak treba doći u Washington, na susret s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Pitanje nacionalne sigurnosti SAD-a

“Tu situaciju treba voditi sukladno međunarodnom pravu i uz puno poštivanje zemalja da kontroliraju svoje granice”, dodao je Farhan Aziz Haq i istaknuo da države regije moraju sarađivati u rješavanju krize.

Nakon druge noći provedene u Meksiku, hiljade migranata, većinom honduraških, nastavljaju put prema granici sa SAD-om, koja je udaljena oko 3.000 kilometara.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je upozorio vojsku i savezne pogranične vlasti da je migrantska karavana iz Srednje Amerike pitanje od nacionalnog interesa te istaknuo da će SAD početi obustavljati pomoć toj regiji.

Trump, u seriji postova na Twitteru, nije objavio druge detalje o akcijama svoje administracije.

“Nažalost, izgleda da meksička policija i vojska nisu mogli zaustaviti karavanu koja ide prema južnoj granici SAD-a”, napisao je Trump te dodao: “Upozorio sam pograničnu patrolu i vojsku da je to pitanje od nacionalnog interesa.”

Trump: Neka traže azil u Meksiku

“Gvatemala, Honduras i El Salvador nisu mogli zaustaviti ljude da ne odu iz njihovih zemalja i da ilegalno dođu u SAD. Sada počinjemo ukidati, ili temeljno smanjivati, veliku stranu pomoć koju im redovno dajemo”, napisao je Trump.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se “poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio” val ilegalnih migranata.

On insistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku, dodajući da “ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag”.

Trump i republikanci podgrijavaju temu karavane u završnici predizborne kampanje, kako bi na pitanju migranata mobilizirali podršku birača za republikanske kandidate za Predstavnički dom i Senat.

Izvor: Agencije