UN: Francuska zabranom nošenja nikaba krši ljudska prava

U saopćenju eksperata Ujedinjenih naroda se navodi da Francuska nije opravdala ovu zabranu (Reuters)

Komitet Ujedinjenih naroda za ljudska prava je saopćio u utorak da Francuska zabranom nošenja nikaba, islamskog dijela odjeće koji u potpunosti pokriva tijelo žena, krši ljudska prava, prenijela je Hina.

Tvrdnja Francuske da je zabrana pokrivanja lica neophodna iz sigurnosnih razloga ili zbog postizanja cilja suživota u društvu nije uvjerila Komitet UN-a, tvrdi Reuters.

U saopćenju se navodi da Francuska nije opravdala svoju zabranu te joj je naređeno da razmotri sporni zakon.

Komitet, koji čine nezavisni eksperti, saopćio je da Francuska ima 180 dana da podnese izvještaj o tome kakve je zakonske akcije preduzela.

AI: Zabraniti ovu vrstu diskriminacije

Zakon, koji su kritizirali muslimani širom svijeta, izazvao je ograničene reakcije u Francuskoj, gdje se odvojenost crkve i države smatra ključnim za održavanje mirovljubivog građanskog društva.

Ranije je slučaj razmatrao i Evropski sud za ljudska prava, na incijativu 24-godišnje Pakistanke, koja je tvrdila da je zabrana nošenja nikaba i hidžaba prekršila njenu slobodu vjere i izražavanja.

No, Sud je odlučio u korist Francuske, s obrazloženjem da ta zemlja ovim zakonom nije prekršila nijednu tačku Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ta odluka izazvala je nezadovoljstvo Amnesty Internationala, koji ju je nazvao negativnom, uz konstataciju da ona poručuje ženama da nemaju pravo na slobodno izražavanje vjerskih uvjerenja u javnosti.

Amnesty je tada pozvao sve relevantne institucije i zvaničnike da zabrane ovu vrstu diskriminacije.

Pojava problema žena koje nose nikab i hidžab u Francuskoj vezuje se za prvi takav slučaj, koji se 1989. godine desio u sjeveroistočnoj regiji Vosges, kada je nekoliko studentica koje nose nikab osvanulo na naslovnici jednog dnevnog lista.

Sve više antiislamskih napada

Novine su tu pojavu okarakterizirale kao “problem integracije”.

Istraživanje Udruženja za borbu protiv islamofobije u Francuskoj – CCIF pokazuju da je zabrana dodatno povećala pojavu islamofobičnih incidenata u zemlji.

Izvještaj o islamofobiji tokom 2012. godine ukazuje na to da je broj napada u odnosu na prethodnu godinu povećan za čak 57,4 posto, a da je broj antiislamskih napada u stalnom porastu od 2005. godine do danas.

Izvor: Agencije