Turska nije dijelila informacije o istrazi u slučaju Khashoggi

Mevlut Cavusoglu
Cavusoglu je pozvao Saudijsku Arabiju da podijeli saznanja o slučaju s međunarodnom zajednicom (Reuters)

Turska do sada nije podijelila niti jednu informaciju ni s jednom zemljom o istrazi o ubistvu Jamala Khashoggija, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

On je to kazao uoči govora predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana o detaljima slučaja ubijenog saudijskog novinara.

Cavusoglu je za Anadoliju rekao da je Turska spremna sarađivati u svakoj međunarodnoj istrazi o Khashogijevom ubistvu.

Turski dužnosnici vjeruju da je Khashoggija, žestokog kritičara saudijske vlade, ubio tim saudijskih agenata malo nakon što je prije tri sedmice stigao u konzulat u Istanbulu, kako bi dobio papire za vjenčanje. 

Istražitelji kažu kako imaju audio i video dokaze koji potvrđuju njihove dokaze, a neki od detalja procurili su u turske medije bliske vladi.

No, rezultati istrage tek trebaju biti objavljeni.

NIšta neće ostati skriveno

Oni uključuju izvještaje o tome da je 15 osumnjičenih stiglo u Tursku iz Saudijske Arabije prije Khashoggijevog nestanka, koji su potom raskomadali njegovo tijelo.

Turska policija do sada je pretražila prostorije i prostor oko konzulata, rezidenciju saudijskog konzula te šumu u koju vjeruju da je odneseno tijelo ubijenog.

U ponedjeljak je turska policija našla automobil koji pripada saudijskom konzulatu, ostavljen na parkingu u Istanbulu.

Turski mediji također su objavili snimke kako osoblje saudijskog konzulata spaljuje dokumente dan nakon Khashoggijevog nestanka.

Odvojeno od toga, američki CNN objavio je snimke koje prikazuju saudijskog operativca kako, istog dana kada je novinar ubijen, napušta konzulat u Khashoggijevoj odjeći, noseći lažnu bradu i naočale.

Turska je obećala da će u potpunosti otkriti što se dogodilo Khashoggi te da ništa neće ostati prešućeno.

“Od samog početka stav našeg predsjednika je jasan: ništa neće ostati skriveno u vezi tog slučaja. Na pravnom planu, ići ćemo do kraja”, rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Izvor: Agencije