Trump: Jačamo nuklearni arsenal dok se Rusija i Kina ne urazume

Donald Trump, SAD
Trumpov istup izazvao je reakcije demokrata, ali i neslaganje jednog od vodećih njegovih republikanskih suradnika (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak navečer kako SAD namjerava jačati vlastiti arsenal nuklearnog naoružanja kako bi izvršio pritisak na Rusiju i Kinu.

Agencija Reuters navodi kako je Trump ponovio ocjenu da se “Rusija nije pridržavala Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa”, koji je potpisan 1987. godine i iz kojeg zaprijetio da će SAD povući.

“Dok se ljudi ne urazume, SAD će jačati vlastiti nuklearni arsenal”, rekao je Trump i dodao da se to “odnosi na Rusiju i Kinu”, prenosi Tanjug.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je u ponedjeljak kako nisu tačne tvrdnje Rusije da Washington pokušava ucijeniti Moskvu najavom povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF.

Bolton je za radio stanicu Eho Moskve rekao da Washington još nije donio odluku o razmještanju raketa u Evropi, koje bi mogle gađati Moskvu ako se poništi Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

Kina i Evropska unija reagirale su u ponedjeljak na američku najavu povlačenje iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju između SAD-a i Rusije pozivom na konstruktivan dijalog o tom pitanju i upozorenju Washingtonu da ponovno razmisli o povlačenju iz sporazuma, upozoravajući na negativne učinke takve odluke.

Peking: Spominjanje Kine pogrešno

EU je tako pozvala Rusiju i SAD da nastave dijalog kako bi se sačuvao sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa, iz kojeg se SAD želi povući, optužujući Rusiju za njegovo kršenje.

“SAD i Ruska Federacija trebaju nastaviti konstruktivni dijalog kako bi se sačuvao za taj sporazum i osigurala njegova puna i provjerljiva provedba”, izjavila je u ponedjeljak Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, kako prenosi Hina.

“Dok od Rusije očekujemo da riješi pitanje ozbiljne zabrinutosti u pogledu poštovanja INF-a na stvaran i transparentan način, od SAD-a očekujemo da razmotri posljedice mogućeg povlačenja iz sporazuma za svoju vlastitu sigurnost, sigurnost svojih saveznika i cijelog svijeta”, navodi EU.

Istovremeno je Kina pozvala SAD da “dva puta razmisli” prije nego se povuče iz Sporazuma o nuklearnom oružju sklopljenim s Moskvom na završetku Hladnog rata.

Kina nije potpisnica tog sporazuma i može razvijati nuklearno oružje srednjeg dometa.

Utjecajni republikanski senator Lindsey Graham, blizak američkom predsjedniku, pozdravio je u nedjelju najavu povlačenja iz tog sporazuma.

“Rusi nikada nisu poštivali svoj dio dogovora, a Kinezi razvijaju vlastite programe naoružanja i moramo na to odgovoriti”, rekao je on.

“Moram naglasiti da je spominjanje Kine u toj priči o povlačenju iz sporazuma u potpunosti pogrešno”, odgovorila mu je u ponedjeljak Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kazala je kako se nada da će “strane na koje se to odnosi” “dva puta razmisliti” prije nego se povuku iz tog sporazuma, koji je odigrao “važnu ulogu” kada je riječ o stabilnosti u svijetu.

“Jednostrano povlačenje izazvalo bi mnogostruke negativne učinke”, upozorila je na redovitoj konferenciji za novinare.

Kremlj: Bit ćemo prisiljen i odgovoriti na isti način

INF sporazum potpisali su 1987. godine tadašnji lideri SSSR-a i SAD-a Mihail Gorbačov i Ronald Reagan i tim je sporazumom okončana kriza iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koja je izazvana raspoređivanjem sovjetskih projektila srednjeg dometa SS-20 s nuklearnim bojnim glavama koje su ciljale zapadne prijestolnice.

Zahvaljujući tom sporazum uništeno je gotovo tri tisuće raketa s nuklearnim i konvencionalnim glavama.

Riječ je o projektilima dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da SAD predviđa izaći iz toga sporazuma koji su potpisali sovjetski i američki čelnici iz tog doba Mihail Gorbačov i Ronald Reagan. 

Trump optužuje Rusiju da ne poštuje taj ugovor “već puno godina”.

Kremlj je, pak, u ponedjeljak objavio da se “kategorički ne slaže” s tim optužbama.

“Rusija je bila i ostaje privržena tom ugovoru”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti na isti način ako Sjedinjene Države počnu razvijati nove rakete srednjeg dometa.

Izvor: Agencije