Rusija: Američko napuštanje sporazuma o razoružanju je opasno

Nuklearna bomba
Uništenje nuklearnog oružja, kaže Gorbačov, nešto je što se mora uraditii ako se želi spasiti čovječanstvo i planeta (EPA)

Kremlj je u utorak objavio da sporazum o razoružanju iz kojeg se Washington želi povući ima svoje slabe točke, no da je američki pristup o izlasku bez pružanja alternative opasan. 

Predsjednik Vladimir Putin će kasnije u utorak razgovarati o toj temi s Johnom Boltonom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Bolton je stigao u Moskvu dan nakon što je Rusija rekla da će biti primorana odgovoriti kako bi ostvarila vojnu ravnotežu sa SAD-om ako Trump ispuni svoju prijetnju o izlasku iz sporazuma i razvijanju novih raketa. 

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. u Washingtonu tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov. 

‘Opasan stav’

Zahvaljujući tom sporazumu uništeno je gotovo tri tisuće raketa s nuklearnim i konvencionalnim glavama.

Napuštanje tog sporazuma moglo bi započeti novu utrku u naoružanju, a danas 87-godišnji Gorbačov je upozorio da bi to moglo imati katastrofalne posljedice. 

Bolton sporazum smatra zastarjelim jer se odnosi samo na SAD i Rusiju, a ne i na Kinu, Iran i Sjevernu Koreju kojima je dopušteno razvijati balističke i krstareće rakete srednjeg dometa. 

“Imamo ovu veoma neobičnu okolnost da SAD i Rusija imaju bilateralni dogovor koji se ne odnosi na druge države u svijetu”, istaknuo je u ponedjeljak Bolton za radio Eho Moskvi. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je kako od Boltona očekuje da Putinu objasni američki stav. 

“Svakako postoje slabe točke [sporazuma], no njegovo napuštenja bez planiranja nečeg novog je ono što ne odobravamo”, rekao je glasnogovornik, prenosi Hina. 

“Prvo napustiti sporazum i potom govoriti o kratkotrajnim mogućnostima zaključivanja novog je opasan stav”, smatra Peskov. 

Zabrinutost u Berlinu

Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dviju velesila, a mnoge od njih uskoro bi trebalo obnoviti.

Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja START 2010. prestaje vrijediti 2020., a SAD je raskinuo Antibalistički program iz 1972. još 2002., tvrdeći da mora razviti obranu protiv odmetnutih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Trumpova najava povlačenja iz INF-a zabrinula je njemačke zastupnike koji su svjesni da bi se time omogućilo Rusiji da u dosegu svojih raketa, smještenih u enklavi Kalinjingrada, ima cijelu Njemačku.

Izvor: Agencije