Otvoren divovski most koji povezuje Hong Kong, Makao i Kinu

Most će za saobraćaj biti otvoren u srijedu, dan nakon svečanog otvorenja (AP)

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je službeno otvorio najveći most na svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Macao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

U toj infrastrukturi dugoj 55 kilometara izmjenjuju se dug cestovni most, koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke, i podmorski tunel.

Zahvaljujući umjetnim otocima i divovskim petljama, omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua, na istoku, s bivšim portugalskim posjedom Macaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdong, na zapadu.

Most će za saobraćaj biti otvoren u srijedu, dan nakon svečanog otvorenja.

“Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong – Zhunai – Macao”, rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na ogromnom zaslonu iza njega puštena videomontaža s vatrometom na velikom mostu.

Jedna država, dva sistema

Predsjednik hongkonške Vlade Carrie Lam je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio “veličanstven izgled” mosta.

Izgradnju mosta, koja je počela 2009. godine, obilježili su prekoračenje rokova, probijanje budžeta, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

Vlasti očekuju kako će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dviju obala tjesnaca.

No, protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji, koja na papiru ima široku autonomiju, zahvaljujući načelu “Jedna država, dva sistema”, primijenjenom kod njenog povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Izvor: Agencije