Orban: EU želi da stvori evropsku imperiju

Evropske birokrate ne žele zaustaviti imigraciju, već žele njome upravljati, rekao Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je danas tvrdnje da Evropska unija želi da stvori “evropsku imperiju”, koja će “pokoriti države na kontinentu”.

Orban je pozvao birače da odbace globalizam i podrže “kulturu patriotizma” na evropskim parlamentarnim izborima sljedeće godine, prenio je AP.

Mađarski premijer je rekao da će, ukoliko se imigracija nastavi, “autohtoni Evropljani” postati manjina, a “teror će postati dio života u većim gradovima”.

Evropska unija želi preuzeti odbranu vanjskih granica pojedinih država kako bi omogućila ulazak migranata, izjavio je Orban sredinom septembra.

Upravljanje migracijom

Prema njegovim riječima, evropske birokrate “ne žele zaustaviti imigraciju, već žele njome upravljati”, prenosi agencija AP.

“Nije ispravno to što žele od nas oduzeti pravo na zaštitu granica i to što Brisel želi dirigirati odbranom mađarskih granica. Naše granice ne samo da brane profesionalci, već i patriote”, kazao je on.

Mađarski premijer citirao je izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj je ona poručila kako će države članice EU-a morati ustupiti pojedina nacionalna prava Frontexu.

Ono što Orban nije spomenuo, kako navodi AP, je to što je Merkel dodala kako će države članice EU-a morati podnijeti dio bremena migrantskog priliva kako bi pokazale solidarnost.

Izvor: Agencije