Erdogan porodici Khashoggi: Sve ćemo učiniti da rasvijetlimo ubistvo

Turski predsjednik je porodici ubijenogh novinara uputio saučešće (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa članovima obitelji ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija i izrazio im sućut, javlja Anadolija.

Prema priopćenju iz kabineta turskog predsjednika, Erdogan je tom prilikom istaknuo da je duboko ožalošćen zbog smrti Khashoggija.

Dodao je i da će biti učinjeno sve kako bi se ubojstvo rasvijetlilo.

Naglasio je da će Turska i dalje pratiti sve što se događa u vezi s ubojstvom novinara.

Erdogan je razgovarao s Khashoggijevim sinom Abdullahom i drugim članovima obitelji ubijenog novinara.

Zaručnica traži suđenje ubicama i nalogodavcima

U međuvremenu se Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog novinara, obratila Europskom parlamentu i pozvala da se sudi ne samo njegovim ubojicama, već i nalogodavcima, prenosi Anadolija.

Tu je informaciju potvrdio predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani.

“Pozivamo na rigoroznu i neovisnu istragu koja će pred lice pravde izvesti ne samo optužene, već i one koji su naredili da se počini zločin”, napisala je Cengiz u dokumentu koju je uputila Europskom parlamentu.

U Strasbourgu traje sjednica Europskog parlamenta koji će u večernjim satima raspravljati o ubojstvu Khashoggija.

Saudijske vlasti priznale ubistvo

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je početkom mjeseca nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, te da je u tom razdoblju u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro potvrdile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubojstvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubojstvo.

Izvor: Agencije