Dva američka razarača ušla u Tajvanski moreuz

'USS Antietam': Ovo je drugi put u tri mjeseca da američki ratni brodovi 'prolaze' Tajvanskim moreuzom (EPA)

Dva američka razarača ušla su u ponedjeljak u Tajvanski moreuz, koji Kinu dijeli od Tajvana, u vrijeme kada su zvanični Peking i Washington u zategnutim odnosima, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning, prenose agencije.

Brodovi “USS Curtis Wilbur” i “USS Antietam” su “obavili rutinski prolaz” kroz taj pomorski prolaz širok 180 kilometara, kazao je on na konferenciji za novinare.

Prolaz međunarodnim vodama u smjeru sjeveroistoka “potvrda je opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za slobodan i otvoren Indijsko-pacifički prostor”, dodao je Manning.

Operacije ‘slobodne plovidbe’

Ovo je drugi put u tri mjeseca da američki ratni brodovi “prolaze” Tajvanskim moreuzom, u vrijeme kada pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru, gdje Washington redovno izvodi operacije “slobodne plovidbe”, potiču napetost između Kine i SAD-a.

Washington je 1979. godine prekinuo diplomatske veze s Tajpehom i priznao Peking, ali je i dalje najmoćniji saveznik otoka i njegov glavni dobavljač oružja.

Nedavno je SAD odobrio licencu za prodaju podvodne tehnologije Tajvanu.

Peking je nedavno održao niz vojnih vježbi, a u aprilu i vježbu s bojevom municijom u Tajvanskom moreuzu, izrazivši spremnost da se obračuna s tajvanskim “separatističkim snagama”.

Izvor: Agencije