Direktorica CIA-e u Turskoj zbog ubistva Khashoggija

Haspel u Turskoj pomaže istragu ubistva Jamala Khashoggija (EPA)

Američki zvaničnik saopćio je u utorak da je direktorica CIA-e Gina Haspel u Turskoj kako bi razmotrila slučaj ubistva saudijskog novinara Jamaal Khashoggija.

Zvaničnik nije bio ovlašten da govori o posjeti i tražio je da ostane anoniman.

Današnja posjeta Haspel uslijedila je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da nije zadovoljan saudijskim pojašnjenjem Khashoggijevog ubistva prije tri sedmice u saudijskom  konzulatu u Istanbulu.

Suditi pred turskim sudovima

Saudijske vlasti tvrde da je on ubijen u tučnjavi, ali su turski zvaničnici saopćili da je 59-godišnjeg kolumnistu Washington Posta ubio 15-člani saudijski tim.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tražit će da se osumnjičenima, njih 18 koje je uhapsila zbog ubistva novinara, sudi pred turskim sudom, prenosi Associated Press.

Erdogan je danas govorio u turskom parlamentu o dosadašnjim saznanjima koja se tiču ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Kazao je da dosadašnji nalazi turskih istražnih organa ukazuju na to i da će Turska nastaviti s istragom tog slučaja. Erdogan poziva vlasti Kraljevine Saudijske Arabije da učine sve što je u njihovoj moći da otkriju istinu o Khashoggijevoj smrti i predlaže da se u Turskoj sudi saudijskim državljanima, uhapšenim u Saudijskoj Arabiji i osumnjičenih za umiješanost u ubistvo novinara.

Izvor: Agencije